EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС удря иранските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС удря иранските банки

mail10:00 | 24.02.2012прегледи 477 коментарикоментари 0


Европейският съюз подготвя правила, които ще лишат ирански банки от достъп до най-голямата финансова клирингова къщи, от чиито услуги се ползва почти всяка страна в света, съобщи днес високопоставен представител на съюза, цитиран от Асошиейтед прес.
Според източника, пожелал анонимност, новите правила ще бъдат въведени в кратък срок. Този ход е част от безпрецедентното увеличаване на икономическия натиск на САЩ и ЕС върху Иран с цел да пресече предполагаемия стремеж на Техеран да се сдобие с ядрени оръжия, отбелязва АП.
Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT) обяви миналата седмица, че ще се съобрази с инструкциите на ЕС да спре обслужването на иранските банки, след като стане ясно какви са изискванията на новите правила. Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация извършва трансгранични плащания за над 10 000 финансови институции и корпорации в 210 страни и трябва да изпълни инструкциите на ЕС, защото е европейска организация.
Тази брюкселска група е важна "междинна станция" за международните трансакции, за смяна на валути по електронен път и обработване на плащания, сред които са и плащанията за износа на ирански суров петрол.Правителството на САЩ и някои американски законодатели също искат Иран да бъде лишен от достъп до услугите на Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация, отбелязва АП. Източникът на агенцията обяснява, че още не са разработени детайлите за спирането на разплащанията с ирански банки. "Трябва да има законова основа", твърди той и добавя, че решението още не е взето, защото "продължава обсъждането на окончателните законови инструменти".
 


Тагове: ЕС, банки, Иран
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg