EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС търси средства за компенсации на АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС търси средства за компенсации на АЕЦ "Козлодуй"

mail13:11 | 18.11.2009прегледи 671 коментарикоментари 0


Представители на Европейския  парламент и на Съвета на Европейския съюз се събраха днес в рамките на помирителна процедура по Бюджет 2010 г. на съюза.
Търсят се източници за осигуряване на допълнителни 767 милиона евро, които да бъдат включени в бюджета за финансирането на втората част от плана на Европейската комисия за икономическо възстановяване. Съществен въпрос с отношение към
България е включването в него на 75 милиона евро като част от допълнителните компенсации за затваряне на блокове в АЕЦ "Козлодуй" на обща стойност 300 милиона евро. Тези компенсации трябва да бъдат предоставени на страната ни в продължение на 4 години и 75-те милиона евро трябва да са първата част от тях. Те вече получиха одобрение от Европейската комисия. За да бъдат получени обаче, средствата трябва да са включени в бюджета на Европейския съюз за другата година и да бъдат одобрени от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент.
Направихме необходимото за България, какъвто ангажимент пое председателят на Европейската комисия, остава нашето предложение да бъде прието от Съвета и от парламента, заяви за БТА източник от Главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.
В помирителната процедура, която продължава, член на делегацията на Европейския парламент е и българският европейски депутат Ивайло Калфин.
В Брюксел днес заседава и Съветът на финансовите министри от страните в ЕС. В дневния ред  е отбелязано, че основна точка е приемането на второ четене на Бюджета на Европейския съюз за 2010 г.   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg