EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС съсипва свинете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС съсипва свинете

mail11:50 | 03.05.2012прегледи 538 коментарикоментари 0


Броят на прасетата в Европейския съюз може да се понижи с 10 процента, а цената на свинското месо силно да се повиши, след  като идната година влязат в сила нови правила за отглеждането на животните, предаде Ройтерс.
Някои фермери вероятно ще закрият дейността си, най-вече в  Испания, която е водещ производител на свинско месо, тъй като  проблемите с кредитирането могат да затруднят прилагането на  европейските правила. Според правилата на ЕС от началото на идната година няма да  могат да се използват обичайните клетки за бременни свине, които вече са забранени във Великобритания и Швеция. Групи за защита на правата на животните твърдят, че  клетките, в които свинете се отглеждат през бременността си, са  толкова тесни, че животните не могат да се обърнат или да  общуват със себеподобни. Единственото "упражнение", което  прасетата могат да правят, е да лягат на земята и да стават.
От 1 януари 2013 година през по-голямата част от  бременността свинете ще трябва да бъдат отглеждани в групови  вместо в индивидуални клетки. Спад от 10 процента в броя на прасетата ще застраши
позициите на ЕС като износител на свинско месо, предупреждава  Ройтерс. "Има очаквания, че промените от 2013 година ще направят ЕС  нетен вносител на свинско", посочва говорител на Германската  асоциация на фермерите. ЕС изнася свинско за страни като Русия, Хонконг и Китай, а  през 2011 г. износът е бил за 4,6 млрд. евро (6 млрд. долара),  според данни на Европейската комисия. Водещите износители на  свинско в ЕС са Германия и Испания.
 


Тагове: ЕС, правила, свине
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg