EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС спасява тропическите гори с милиарди евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС спасява тропическите гори с милиарди евро

mail19:40 | 23.07.2009прегледи 595 коментарикоментари 0


Европейският съюз (ЕС) би могъл да осигури до 2,5 млрд. евро (3,55 млрд. д.) годишно за подпомагане на бедните страни в борбата за опазване на тропическите гори. Това се посочва в доклад на Европейската комисия (ЕК), предназначен за министрите на енергетиката на страните от ЕС, които днес се събират на неофициална среща в шведския планински курорт Oре, предаде Ройтерс.
На срещата ще бъдат разгледани и въпроси, свързани с енергийната ефективност и подготовката на световната конференция на ООН по климатичните промени през декември в Копенхаген.
Опазването на тропическите гори и финансовата помощ за бедните страни ще са сред основните теми на срещата в Копенхаген, където ще бъде направен опит да се изработи "наследник" на Протокола от Киото за ограничаване на емисиите на парникови газове.
Бедните страни ще се нуждаят от значителна финансова подкрепа, за да намалят емисиите си на парникови газове и да се приспособят към най-тежките последици от промяната на климата.
Европейската комисията предлага за спасяване на дъждовните гори да се отдели част от средствата, получавани по Европейската схема за търговия с квоти на емисии от парникови газове.
"Ако 5 на сто от приходите от търгове се използват за финансиране на световните усилия за борба с изсичането на гори, то до 2020 г. финансирането може да се увеличи с 1,5 до 2,5 млрд. евро", посочва ЕК.
Общо ЕС прогнозира до 2020 г. да бъдат отпускани близо 30 млрд. евро годишно, за да се помогне на бедните страни да се приспособят към климатичните промени чрез мерки като разработване на култури, устойчиви на суша, или откриване на нови водоизточници.
Тези средства могат да помогнат да се покрият общите нужди от финансиране с около 100 млрд. годишно до 2020 година. След като финансирането бъде увеличено обаче светът ще се изправи пред предизвикателството да координира финансовата помощ и да я предостави на бедните страни, отбелязват експертите в доклада на ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215