EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС сваля цените на зърното, отваря резервите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС сваля цените на зърното, отваря резервите

mail16:15 | 14.09.2010прегледи 877 коментарикоментари 0


Европейският съюз възнамерява да предостави зърнените си резерви на пазара, за да спре силното покачване на световните цени. Това заяви в интервю за френския седмичник "Уест-Франс" европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош, цитиран от Франс прес.
Три милиона тона зърно са реално на разположение за намеса на пазарите, уточни Чолош.
"Това не е огромно количество, но ще ни позволи да действаме, когато настъпи моментът", изтъкна еврокомисарят, като подчерта, че ЕС ще изчака подходящия момент, за да избегне да се получи обратният на очакваното резултат.
Запитан за възможността да се въведе регулация на фючърсните пазари, Чолош отбеляза, че "подготвя мерки за контрол на  дериватните пазари, към които се числят и суровините".
Между другото в Европейската комисия се обмисля и евентуално премахване на принципа на анонимност на играчите на тези фючърсни пазари, добави той.
Горещините през лятото унищожиха зърнената реколта в страните от бившия Съветски съюз, което засили покачването на цените на пшеницата на световните пазари. Във Франция сушата принуди животновъдите да купят преждевременно храна за
животните, което допринесе за влошаване на финансовото им положение.


Тагове: пазари, зърно
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg