EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС с щедри обещания към Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с щедри обещания към Африка

mail16:40 | 12.11.2015прегледи 1145 коментарикоментари 0


Европейският съюз учреди целеви фонд за борба с миграционната криза в страни от Африка на стойност 1,8 милиарда евро. Споразумението за създаването на фонда бе подписано днес от председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и лидерите на страните от ЕС на срещата на високо равнище ЕС - Африка, която се провежда в малтийската столица, предадоха АФП и ТАСС.
В създаването на фонда участват 25 от 28-те страни от ЕС. Юнкер подчерта, че парите във фонда не са достатъчни за ефективно справяне с кризата, и призова страните членки да внесат допълнителни средства.

България участва с 50 хиляди евро в създадения Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави.

В план за действие за справяне с миграционната криза ЕС предлага на африканците редица помощи в това число и облекчаване на достъпа до визи и намаляване на таксите за мигранти, изпращащи пари в брой в родните си страни в замяна на ангажимент от африканските лидери да помогнат за намаляване на миграционния поток към ЕС.
Документът съдържа 17 страници и установява дузина инициативи.
В плана е записан ангажимент за сключване на повече спразумения между европейски и африкански страни за ускоряване на връщането на незаконни африкански мигранти от Еворпа в техните родни страни. Европейските правителства трябва да предложат на сътрудничещите им африкански страни по-лесен достъп до визи за хората, пътуващи за Европа, в това число и по работа.
Броят на африканските студенти и университетски преподаватели, участващи в програми на ЕС за образователен обмен, ще бъде удвоен идната година в сравнение с нивото от 2014 г., се посочва още в плана за действие.
Планът обещава на американските правителства да намалят данъците върху сумите, които африкански мигранти пращат у дома. Сега те са 10 или повече процента, но според плана те ще бъдат намалени под 3 процента до 2030 г.


Тагове: ЕС, Африка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg