EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС с признаци на икономическа стабилизация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с признаци на икономическа стабилизация

mail13:50 | 11.12.2009прегледи 424 коментарикоментари 0


В Европейския съюз се очертават признаци на икономическа стабилизация и възвръщане на икономическото доверие, се посочва в проекта за заключителна декларация на продължаващия днес в Брюксел Европейски съвет.
Същевременно неизвестността дали тази тенденция ще се запази, както и слабостите в  икономиката са все така налице, като се очаква трудовата заетост и социалната обстановка да се влошат още повече през 2010 г., предупреждава  документът, който държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз трябва да приемат днес.
Поради това мерките в подкрепа на европейската икономика трябва да продължат да се прилагат, като прекратяването им трябва да стане едва когато икономическото възстановяване е напълно осигурено. Този процес трябва да се извърши координирано между страните в Европейския съюз.
Според Европейския съвет финансовата стабилизация в Европейския съюз би трябвало да започне най-късно през 2011 г., а в някои страни членки, където икономическите условия са подходящи, и по-рано. България и Естония са единствените страни в Европейския съюз, в които държавните финанси отговарят на изискванията в съюза, заяви вчера българският премиер Бойко Борисов.
В проекта за заключения се признава, че сегашната финансова криза ясно е показала слабостите на рамката, регулираща наблюдението и контрола върху европейските финансови институции. Ето защо Европейският съвет е убеден, че трябва да бъде създадено фундаментално нова такава структура в Европа.
Според държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз, крайно необходимо е да се внесат сериозни структурни промени в приетата преди десет години Лисабонска стратегия за усилване на конкурентоспособността на европейската икономика.
Сега това е необходимо повече от всякога. Заради остаряването на населението в Европейския съюз, заради съществуващите разлики в икономическото развитие на страните членки и заради борбата с климатичните изменения, която изисква значителни средства, има нужда от нов подход и от промяна  на Лисабонската стратегия, се изтъква в проекта за заключения на Европейския съвет. /БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg