EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС с план за строги санкции на финансовите пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с план за строги санкции на финансовите пазари

mail10:00 | 08.12.2010прегледи 454 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще представи днес план за втвърдяване на регулацията на финансовите пазари и засилване на санкциите при нарушаването й, както и за подобряване на информацията на потребителите, предаде Франс прес.
По-късно днес ще има пресконференция на еврокомисаря за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.
Новите мерки, подложени на публично обсъждане, ще се впишат в преразглеждането на директивата за пазарите на финансови инструменти, известна на специалистите със съкращението MiFID, сложила край през 2007 година на монопола на традиционните фондови борси и въвела задължителни правила в сектора.
Развитието на пазарите и финансовата криза обаче налагат актуализиране на регулацията, изтъква комисията. Брюксел иска като в глобален мащаб трансакциите да станат по-прозрачни, да се въведе задължение за публикуване и/или съхранение на данните и задължаване на инвестиционните компании да информират по-обстойно клиентите си за продуктите, които купуват.
Докато в началото MiFID беше съсредоточена към търговията с акции на регулираните пазари, сега Брюксел предлага да се разшири нейното поле на действие към почти всички съществуващи финансови инструменти, на първо място дериватните продукти, обвинени за финансовата криза.
ЕК предлага и специфични мерки за пазарите на суровини, за да се ограничи спекулацията от страна на чисто финансови инвеститори, която кара да скачат цените на храните и енергията.
Комисията изтъква също така, че в случай на нарушения на финансовите правила "санкциите много се различават и са просто прекалено малки в някои страни членки", затова подчертава необходимостта "да има ефикасни и разубеждаващи санкции", които да са "пропорционални на мащабите на нарушението". Тя предлага да се определи "минимална стойност, достатъчна за административните глоби" и "ефикасни наказателни санкции, съразмерни и разубеждаващи" за по-тежките нарушения.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg