EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС с още мерки срещу отпадъците от текстил, храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с още мерки срещу отпадъците от текстил, храни

mail18:45 | 10.07.2023прегледи 624 коментарикоментари 0


Намаляването на текстилните и хранителните отпадъци в ЕС е във фокуса на нови мерки, представени от ЕК  и цитирани от ДПА.

Съюзът генерира ежегодно 12,6 милиона тона текстилни отпадъци, от които 5,2 милиона тона са дрехи и обувки, а минимална част от тях биват рециклирани.

Тъй като унищожаването на текстилни отпадъци чрез изгаряне носи тежки последици за околната среда и води до извънредно изпускане на въглеродни емисии, Еврокомисията иска да прехвърли тежестта на справянето с този проблем на производителите и същевременно да подобри събирането на отпадъци и рециклирането.

"Тази инициатива има за цел да стимулира инвестиции в инфраструктура за повторна употреба и рециклиране на текстил, да създаде нови работни места и да ускори въвеждането на иновации във всички фази на "живота" на текстила", заяви еврокомисарят по околна среда Виргиниус Синкевичус.

Еврокомисията представи и нови цели за намаляването на хранителните отпадъци. Страните членки трябва да намалят с 10 на сто отпадъците при производството на храни до 2030 г., а тези, генерирани от ресторанти, хранителни служби и домакинства да намалеят с 30 на сто. Постигането на целите подлежи на проверка през 2027 г.

Годишно ЕС произвежда 58 милиона тона хранителни отпадъци, или по около 130 кг на човек, сочат данните на Еврокомисията. Загубената по този начин храна струва около 132 милиона евро.

Подробности около реформата тепърва трябва да бъдат обсъдени от страните членки и Европейския парламент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg