EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС с нови правила за проверка на ПЧИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с нови правила за проверка на ПЧИ

mail16:35 | 08.03.2019прегледи 614 коментарикоментари 0


Съветът на ЕС съобщи, че одобрява правилата за проверка на преките чуждестранни инвестиции. Проверките ще бъдат свързани със сигурността или обществения ред, се отбелязва в съобщението. За първи път ЕС ще разполага с подобни правила. Промените ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, а приложението им ще започне 18 месеца след тази дата.

Проверките ще обхващат инвестициите в ключова инфраструктура, например в областта на енергетиката, превозите, съобщенията, данните, космическото пространство и финансите, както и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика.

По настояване на Европейския парламент обхватът бе разширен със здравеопазването, отбраната, водите, медиите, биотехнологиите и хранителната промишленост. Европейската комисия ще може да поиска данни и да предоставя мнение на държавата, където се очаква инвестицията, но последното решение ще бъде на засегнатата страна.

Само 14 държави от ЕС - Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания и Великобритания - прилагат досега подобни предварителни проверки на чуждестранни преки инвестиции.

При обсъждането на новите европейски правила ЕП отбеляза, че инвестициите от Китай в ЕС напоследък са нараснали шест пъти, от Бразилия - 10 пъти, а от Русия са се удвоили. Основно средства се насочват към високите технологии и често чрез дружества с държавна собственост или свързани с правителства.


Тагове: ЕС, инвестиции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888