EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС с мерки срещу нелегалния дърводобив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с мерки срещу нелегалния дърводобив

mail15:23 | 16.12.2009прегледи 804 коментарикоментари 0


България представи днес на Съвета на министрите по земеделие и риболов в Брюксел позицията си за Регламент на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на министрите за определяне на задължения на операторите, които предлагат на пазара дървен материал и изделия от дървен материал, съобщи пресцентърът на МЗХ.
Регламентът изисква операторите (собственици и преработватели), които внасят дървесина или дървесни продукти в ЕС, да използват само легално добита дървесина. Това е борба срещу незаконната сеч не само в рамките в ЕС, но и в трети страни. Целта е в ЕС да не се допуска използване и внасяне на дървесина или продукти от дървесина, добити чрез незаконни практики. Процедурата по изготвяне на регламента продължава
повече от две години и вече всички страни членки се обединиха, че ЕС е длъжен да излъчи силен сигнал за подкрепа на борбата с нелегалните практики, защото 20 процента от въглеродните емисии се дължат на обезлесяването в резултат на нелегалното изсичане на гори.
С въвеждането на регламента всички оператори  ще трябва да работят само с легална добита дървесина. По регламента има две основни предложения, които бяха обсъдени на Съвета на министрите. Единият подход, предложен от по-голяма част от страните, е да се извършва надлежна проверка на операторите, т. е. онези които са по-рискови да бъдат проверявани по-често от специален мониторингов орган. Няколко страни членки настояват за тотална забрана за предлагане на незаконна дървесина в ЕС, което означава постоянно да се доказва произходът на дървесина дори от оператори, които са легални. Това ще доведе до административни тежести, затова редица страни, сред които и България, подкрепиха компромисното предложение на Съвета - като първа стъпка да се запази надлежната проверка, и ако тази стъпка не е ефективна, тогава да се пристъпи към въвеждането на тоталната забрана, коментира Георги Костов. България подкрепи и предложението на Финландия малките оператори да бъдат подложени на облекчен административен контролен режим.
На този Съвет не бе постигнато окончателно решение за приемането на регламента. Очаква се това да се осъществи в рамките на следващото председателство на ЕС от Испания. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg