EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС решава за дълговата криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС решава за дълговата криза

mail15:50 | 24.03.2011прегледи 752 коментарикоментари 0


Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз трябва да одобрят на срещата си на върха в Брюксел днес и утре антикризисен план за борба с дълговата криза в еврозоната. Агенция France Presse изброява някои от основните решения, които предстои да бъдат взети:
УКРЕПВАНЕ НА ФОНДА ЗА ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ И СЪЗДАВАНЕ НА ПОСТОЯНЕН ФОНД
Съществуващият в момента Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) беше създаден през пролетта на 2010 година за срок от три години, за да помага на изпаднали във финансови затруднения страни от еврозоната. Ефективният му кредитен капацитет трябва да бъде увеличен от около 250 млрд. евро в момента до около 440 млрд. евро. Постоянният Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще го замени в средата на 2013 година, ще разполага с 500 млрд. евро. Новият механизъм ще бъде осигурен с базов капитал от 700 млрд. евро, за да може ефективно да отпуска заеми за 500 млрд. евро. От тази сума 80 милиарда евро ще бъдат капитал, внасян от страните от еврозоната, а 620 млрд. евро – подлежащ на изискване капитал и гаранции. Ръководителите от ЕС трябва да постигнат окончателно споразумение и за промяна на европейския договор, за да се разреши създаването на постоянен механизъм. Освен това двата стабилизационни фонда ще могат да купуват директно дългови книжа на изпаднали в затруднение държави, в замяна на "стриктни условия" в сферата на бюджетните икономии и реформите. Предвижда се и лихвите по заемите, отпуснати от двата фонда, да бъдат приравнени към нивото, по-ниско от средното, практикувано от Международния валутен фонд (МВФ). Намалението ще бъде със 100 базисни пункта (1 процента) спрямо досега прилаганите лихви. Новите мерки трябва да влязат в сила до лятото на 2011 година.

ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ И ЗАСИЛВАНЕ НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА

Лидерите от ЕС трябва да приемат Пакт за еврото, целящ да засили конкурентоспособността. По-конкретно те се ангажират да реформират икономиките на страните си и пенсионните си системи, ако е необходимо, да ограничат стриктно равнището на държавния дълг и да съгласуват индексирането на заплатите. Тези мерки безпокоят европейските синдикати.

БЮДЖЕТНА ДИСЦИПЛИНА
На срещата на върха на ЕС трябва да бъде подкрепен пакет от мерки за укрепване на бюджетната дисциплина, одобрени от министрите на финансите и по които трябва да се преговаря с Европейския парламент. Те предвиждат нов тип наказания (блокирани депозити, които могат да се превърнат в глоби) за лошите ученици в областта на дефицита и дълга. Глобите ще се налагат по-бързо и по-автоматично от досега.

БАНКИТЕ
За проверяване на солидността на европейските банки в момента се провеждат тестове за устойчивост. Държавите и ЕС трябва да подготвят, преди публикуването на резултатите, специфични и амбициозни стратегии за преструктурирането на уязвимите институции, се казва в проектодокумента, който европейските ръководители трябва да приемат.
 


Тагове: ЕС, ЕК, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg