EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС разшири черния списък с данъчни убежища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС разшири черния списък с данъчни убежища

mail12:02 | 19.10.2023прегледи 405 коментарикоментари 0


ЕС добави днес Антигуа и Барбуда, Белиз и Сейшелските острови към черния си списък на страните, смятани за "данъчните убежища", предаде Франс прес.  Решението беше взето на срещата на финансовите министри. В същото време неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam) определя списъка като "неефективен и безсмислен".

От черния списък на ЕС бяха извадени Британските Вирджински острови, Коста Рика и Маршаловите острови, след като тези страни са направили промени в правната си рамка, изисквани от ЕС.

Европейският инструмент за борба с укриването на данъци от мултинационални компании и богати хора беше създаден през декември 2017 г. след серия от скандали, сред които "Панама пейпърс" (Panama Papers) и "Люкслийкс" (LuxLeaks). Санкциите срещу страните от черния списък предвиждат и замразяване на европейски средства.

В черният списък на ЕС са включени 16 юрисдикции. Освен трите нови страни в него влизат Американска Самоа, Ангила, Бахамите, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Русия, Самоа, Тринидад и Тобаго, островите Търкс и Кайкос, Американските Вирджински острови и Вануату.

Според данъчния експерт от "Оксфам" Киара Путатуро списъкът е безсмислен, тъй като в него не присъстват САЩ, Великобритания, Малта, Люксембург и други очевидни данъчни убежища./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg