EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС разчита на пет държави за храните си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС разчита на пет държави за храните си

mail17:35 | 12.10.2023прегледи 535 коментарикоментари 0


Високото ниво на диверсификация на търговията в ЕС, представено в доклад на ЕК, подкрепя конкурентоспособен и устойчив хранително-вкусов сектор.

Търговията с ключови стоки, като например храни, с широк набор от партньори минимизира рисковете и уязвимостите по веригата на доставки. В случай на селскостопански и хранителни продукти, тя укрепва устойчивостта, като не създава ненужни зависимости от определен внос и осигурява постоянен поток от износ.

Анализът показва, че общата търговия на ЕС със селскостопански храни е добре диверсифицирана, с многобройни търговски партньори, като същевременно остава известна зависимост от определени стоки. Като цяло позицията на ЕС като водещ износител в света и един от водещите вносители на селскостопански и хранителни продукти позволява балансирани и благоприятни търговски отношения с трети страни.

ЕК, че е предложила два пакета от финансова подкрепа и кризисни мерки за подкрепа на фермерите и подобряване на устойчивостта на хранителните системи на ЕС, включително активирането на европейските механизми за готовност и реакция при кризи на хранителната сигурност.

В съответствие с ангажимента си да наблюдава отблизо пазарите на селскостопански храни и търговските потоци и да картографира рисковете и уязвимостите на веригата на доставки в ЕС, ЕК оцени нивото на диверсификация на износа и вноса на селскостопански храни от ЕС от 2012 до 2022 г. През това десетилетие се наблюдава лека тенденция към повишена диверсификация както на износа, така и на вноса.

Проучването разглежда и актуалното състояние на търговията със селскостопански храни в ЕС с пет от неговите основни търговски партньори.

Износ на селскостопански храни от ЕС

ЕС показва подобно ниво на диверсификация на общия си износ в сравнение с други големи износители, като САЩ или Китай. Износът е добре диверсифициран между търговските партньори за повечето категории селскостопански храни. Въпреки това голям дял от износа на селскостопански храни от ЕС (21 на сто през 2022 г.) отива във Великобритания.

Някои продукти показват по-ниско ниво на диверсификация. Например пазарът на САЩ поглъща 28 на сто от износа на вино от ЕС, докато 25 на сто от общия износ на свинско месо в ЕС отива за Китай.

Внос на селскостопански храни в ЕС

Вносът в ЕС показва по-висока обща диверсификация в сравнение с другите големи вносители. Някои страни като Великобритания, Канада или Мексико, за които търговията е силно ориентирана към един основен търговски партньор, излизат с високи индекси на търговска концентрация.

ЕС обаче има по-високи нива на концентрация в определени продуктови категории. За маслодайните семена и протеиновите култури - най-внасяната категория от ЕС, Бразилия, Аржентина и Украйна представляват съответно 32, 15 и 14 на сто от вноса на ЕС през 2022 г.

Евросъюзът не успява самостоятелно да задоволи нуждите си от тези стоки и вносът играе важна роля, за да съответства на потреблението. Подобна е ситуацията с кафето, като 34 на сто от вноса в ЕС идва от Бразилия, и какаото, като Кот д'Ивоар е източник на 47 на сто от този внос.

Вносът на зърнени култури в ЕС е умерено концентриран през 2022 г., като Украйна и Бразилия представляваха 36 и 18 процента, особено на царевица. Въпреки това ЕС остава нетен износител на зърнени култури като цяло и ще продължи да произвежда повече, отколкото потребява през сезон 2022-23.

Вносът в ЕС на млечни продукти, свинско, овче и козе месо, напитки, спиртни напитки и ликьори, маслини и зехтин е най-концентриран, но Съюзът е самодостатъчен за повечето от тези продукти и те не представляват най-големия внос в стойност. Следователно тези високи нива на концентрация не представляват особено голям стратегически риск.

Основни търговски партньори на ЕС в хранително-вкусовата промишленост

Докладът анализира ключови данни за търговията с пет основни търговски партньори в хранително-вкусовата промишленост за ЕС: Великобритания, САЩ, Китай, Бразилия и Украйна.

Търговският баланс на ЕС в хранително-вкусовата промишленост е положителен с тези страни (27 милиарда евро) и достига общо с всички партньори 58 милиарда евро през 2022 г.

Великобритания е най-големият търговски партньор на ЕС в хранително-вкусовата промишленост, като покрива 9 на сто от вноса и 21 на сто от износа на Съюза през 2022 г. Търговският баланс на ЕС с Великобритания е положителен и достига 32,6 милиарда евро през 2022 г.

САЩ са вторият по големина търговски партньор на ЕС със 7 на сто от вноса на ЕС и 13 на сто от износа на ЕС през 2022 г. Търговският баланс на ЕС със САЩ е положителен (+16,7 милиарда евро) през 2022 г.

Китай е третият по значение търговски партньор на ЕС, представляващ 6 на сто от вноса и 7 на сто от износа на ЕС през 2022 г. Търговският баланс с Китай е положителен и достига 6 милиарда евро през 2022 г.

Бразилия е най-значим източник на внос на селскостопански храни (12 на сто през 2022 г.) и представлява 1 процент от износа на ЕС. Търговският баланс с Бразилия е отрицателен и достига минус 7,8 милиарда евро през 2022 г.

Украйна е третият по значимост източник на внос на селскостопански храни в ЕС (8 на сто през 2022 г.) и представлява 1,2 на сто от износа на блока. Търговският баланс с Украйна е отрицателен и достига минус 10,3 млрд. евро през 2022 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg