EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС разследва сайтове за кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС разследва сайтове за кредити

mail17:40 | 10.01.2012прегледи 455 коментарикоментари 0


Случвало ли ви се е да сте на крачка от на подписването на договор за личен заем, кредитна карта или друг вид потребителски кредит и да установите, че всъщност ще ви струва по-скъпо, отколкото сте очаквали първоначално? За да се разбере дали потребителите получават информацията, на която имат право според законодателството на ЕС за защита на потребителите, преди да подпишат договор за потребителски кредит, бе извършена проверка на равнище ЕС на уебсайтове, предлагащи потребителски кредити.

Националните правоприлагащи органи провериха 562 уебсайта в 27-те страни членки плюс Норвегия и Исландия. Само 30 % издържаха проверката за спазване на съответните правила на ЕС за защита на потребителите, а останалите 70 % (393) от сайтовете бяха набелязани за допълнително разследване във връзка със следните основни проблеми: в рекламата не е включена стандартната информация, която се изисква; в офертите е пропусната ключова информация, която е от голямо значение за вземането на решение; разходите са представени по подвеждащ начин. Сега националните правоприлагащи органи ще се свържат с финансови институции и кредитни посредници във връзка с предполагаеми нередности и ще изискат от тях да дадат пояснения или да предприемат коригиращи действия. При тази мащабна операция бе проверено по-специално как предприятията прилагат Директивата за потребителския кредит (неотдавна транспонирана в държавите членки), която има за цел потребителите по-лесно да разбират и сравняват кредитните оферти.
"Мащабна проверка" е акция за прилагане на законодателството на ЕС. Ръководена от ЕС, тя се извършва от националните правоприлагащи органи, които правят едновременни, съгласувани проверки за нарушения на законодателството за защита на потребителите в определен сектор на икономиката. Националните правоприлагащи органи след това се свързват с операторите във връзка с предполагаеми нередности и изискват от тях да предприемат коригиращи действия. Мащабната проверка във връзка с потребителските кредити е направена през септември 2011 година. В шест държави (Италия, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Швеция) бе извършено по-задълбочено разследване "Мащабна проверка плюс" на 57 уебсайта, за да се провери дали се спазват правилата за защита на потребителите, включително схемата за плащане, разглеждането на жалби и реда и условията. Основните проблеми бяха свързани с информацията, предоставяна преди сключването на договора, и условията на договора. Пазарът, който е обект на проверка, се използва от потребителите всеки ден. През 2010 г. неизплатените задължения по потребителски кредити възлизаха на 600 милиона за финансовите институции от еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037