EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС разследва Apple

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС разследва Apple

mail11:04 | 07.05.2019прегледи 796 коментарикоментари 0


Европейският съюз се подготвя да започне официално антимонополно разследване срещу Apple по повод оплакването, внесено от Spotify, пише "Файненшъл таймс".

Според Spotify Apple използва своя магазин за приложения App Store, за да потиска иновациите и да ограничава избора на потребителите, тласкайки ги към собствената си услуга за стрийминг на музика Apple Music.

След подадената през март жалба регулаторите в Брюксел са се допитали до потребители, до конкуренти на Apple и до други страни преди да решат да започнат официално разследване. То трябва да започне до няколко седмици.

Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек е недоволен от т.нар. „данък Apple“ – компанията, оглавявана от Тим Кук, получава 30% от таксата за всеки един платен абонамент за Spotify, сключен през App Store. Тези 30% се събират в продължение на година, след като за следващите години се понижават на 15%.

„Ако плащаме тази такса, това би ни принудило изкуствено да повишим цената на нашия Premium пакет и така тя да стане доста по-висока от таксата за Apple Music“, обясни Даниел Ек през март. Той добави, че ако компанията му откаже да плаща на Apple, това води до „серия от технически и влошаващи преживяването ограничения“.

Spotify подчертава, че Apple нечестно облага с такса музикалните абонаменти на конкурентите си, докато такива налози няма за приложения като Uber и Deliveroo, тъй като компанията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк засега няма интереси в областта на споделеното пътуване и доставките.

Припомняме, че в началото на месеца пазарната оценка на Apple отново доближи 1 трлн. долара. Производителят на iPhone се бори с Microsoft и Amazon за титлата "най-скъпата публична компания в света", тъй като и трите преминаха символичната граница от 1 трлн. долара.

Apple достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара през август 2018 г., но след това отстъпи назад, когато се появиха признаци за слабото търсене на най-новите ѝ iPhone, особено в Китай, най-големия пазар на смартфони в света.

Акциите на Apple завършиха сесията на 1 май с ръст от 5%, оценявайки я на около 969 милиарда долара. Това остави пазарната капитализация на концерна пред тази на Amazon и точно зад тази на Microsoft, с пазарна капитализация от 980 милиарда долара.

Въпреки че продажбите на iPhone се свиха със 17% през второто фискално тримесечие, приходите от услугите на компанията надминаха очакванията на Wall Street, а от Apple прогнозират оптимистично трето тримесечие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157