EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС публикува доклад за селскостопанската политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС публикува доклад за селскостопанската политика

mail13:50 | 29.06.2011прегледи 600 коментарикоментари 0


Европейската сметна палата съобщи, че днес публикува първия си специален доклад по схемата за единно плащане на Общата селскостопанска политика.
Схемата е основният механизъм за финансово подпомагане на земеделските производители в ЕС. Чрез нея земеделските производители се насърчават по-добре да отговарят на пазарното търсене. Засега схемата се прилага в 17 от 27 държави от ЕС, а разходите през 2009 г. са 28,8 милиарда евро.
Докладът разглежда положението на получателите на финансовата подкрепа, условията за участие в схемата и определянето на допустимата за подпомагане земя. Той анализира също приноса на схемата за целите на подпомагането доходите на земеделските производители и поддържането на земята в добро земеделско и екологично състояние, се посочва в съобщението. Европейската сметна палата е установила, че схемата е допринесла за постигането на основните набелязани цели. Общото заключение на одита е, че прилагането на схемата е довело и до "съмнителни практики".
Палатата отбелязва, че определянето на бенефициентите на схемата е формулирано и приложено по начин, който е дал възможност на физически или юридически лица, които не извършват или пък извършват незначителна земеделска дейност, да се възползват от плащанията. Палатата е открила случаи, в които системата е насърчила инвестиции от лица, които нямат голям интерес от земеделска дейност, но се възползват от сигурните печалби по схемата. В някои държави от ЕС навлизането на нови земеделски производители често е ограничавано от настоящите условия за достъп до права на получаване на плащания, допълва палатата. Елементите, които правят един парцел земя допустим за подпомагане, и характеристиките на допустимата за подпомагане земеделска дейност са определени в широки граници, отчитат авторите на доклада. Така земеделските производители могат да получават годишни плащания, без да трябва да извършват дейност за поддръжка и не съществува пряка връзка между помощта по схемата и разходите на земеделските стопани при поддържането на земята в добро земеделско и екологично състояние, се допълва в документа. Засега в ЕС се прилагат около 20 различни варианта на схемата, като при основния вариант помощта се изчислява въз основа на изплатените в миналото суми за периода 2000-2002 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg