EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС: Поколения граждани, жертвани заради банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Поколения граждани, жертвани заради банките

mail10:05 | 07.05.2016прегледи 981 коментарикоментари 0


Европа е едно неспазено обещание към поколения, които бяха принудени да правят жертви, за да бъдат спасени банки, изрази съжаление председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от Франс прес.
"Европа е обещание, но то не бе спазено", заяви Шулц на организиран в Рим дебат за бъдещето на Европа в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и италианския премиер Матео Ренци.
"Европа беше едно обещание, което се правеше всеки ден, за повече заетост, повече услуги, повече растеж" и цели поколения европейци се съгласиха на жертви в очакване да се сбъдне това обещание, поне за децата им, каза Шулц.
Европейските лидери обаче продължават да искат жертви, има по-малко услуги и повече данъци "и за какво - за спасяване на банки", добави той.
Затова се поражда "усещане за несправедливост, това не е Европа, която те са искали да видят", каза Шулц в отговор на въпрос за възхода на популистките движения в ЕС.
Ако Европа бъде прекалено идеализирана, ако бъде смятана за проект за Съюз с една държава, една нация, това не само е напълно нереалистично, но е и опустошително за бъдещето й, заяви Доналд Туск.
"Мечтата за една-единствена европейска държава, една-единствена европейска нация е илюзия. Трябва да приемем да живеем в една Европа с различни валути, различни политически сили и най-лошото е да се преструваме, че не знаем това", изтъкна председателят на Европейския съвет.
"Ние обаче не говорим за Европа по правилния начин", заяви Жан-Клод Юнкер. Всяко заседание на европейски министри в Брюксел води до различни тълкувания, "сякаш е имало 28 различни заседания", изрази съжаление той.
Европейските лидери не идват в Брюксел с мисълта да защитават Европа. "Сега идват в Брюксел и дават пресконференция, за да кажат: защитих националните ни интереси", отбеляза Шулц и съжали, че са отминали предишните поколения на "по-европейски лидери".
Държавите обаче не трябва да са изкупителна жертва, предупреди Туск. "В Брюксел общоприетото мнение е, че проблемите винаги идват от страните членки", обясни той и заяви, че е опасно да се мисли, че "животът ще е много по-добър без страните членки".
"Имаме европейци на пълно работно време, когато трябва да се взима и европейци на непълно работно време, когато трябва да се дава", заяви Юнкер и добави, че "европейците на непълно работно време" често пъти са тези, които са получили най-много от фондовете на ЕС - очевидно позоваване на новите страни членки от Източна Европа, отбелязва Ройтерс.
Без да дава поименни примери, Туск заяви, че новодошлите в ЕС често пъти са най-остро противопоставени на намирането на обща политика за мигрантската криза, и то понякога "по много дразнещ начин".
Полша, Чехия, Словакия и Унгария отхвърлят плановете на Европейската комисия за въвеждане на задължителни квоти за прием на бежанци и обвиняват Брюксел, че се опитва да ги шантажира, припомня Ройтерс.
"В минали времена работехме заедно, творяхме история. Това напълно е заминало", каза Юнкер, спомняйки си работата по създаването на европейски общ пазар и на единна европейска валута. Той се оплака, че гражданите на ЕС не разбират какво се опитва да постигне ЕС.
"Това е плодородна почва за популизми", заяви шефът на Европейската комисия.
БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg