EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС очаква нови мигрантски набези

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС очаква нови мигрантски набези

mail09:35 | 17.02.2017прегледи 752 коментарикоментари 0


Европейският съюз трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери, цитиран от Ройтерс.
Около 1,6 милиона бежанци и мигранти са достигнали Европейския съюз през Средиземно море през периода 2014-16 г. и основният маршрут сега преминава от бреговете на размирна Либия до Италия.
През 2016, 2015 и 2014 г. имахме над 150 000 нередовни мигранти, идващи от Либия", каза той, използвайки термина, предпочитан от ЕС за лицата, влизащи незаконно, отбелязва Ройтерс. "Миналата година имахме 17-процентно увеличение или 181 000 случая на незаконно преминаване на границите от мигранти, идващи от Либия. Трябва да сме готови да се сблъскаме със същия брой", продължи Фабрис Леджери.
ЕС полага усилия да намали броя на хората, които с лодки на контрабандисти предприемат опасното пътуване от либийския бряг. Това включва подкрепа за признатото от ООН правителство в Триполи, усилия за увеличаване на депортациите на лица без право на убежище и сътрудничество с африканските страни по протежение на миграционните маршрути, за да се гарантира, че ще пропускат по-малко мигранти. Тези мерки обаче ще дадат резултат в средносрочен и дългосрочен план, каза Леджери, според когото засега ЕС трябва да се погрижи Италия да разполага с достатъчно подкрепа и капацитет, за да се справи с вълна от мигранти.
"Надявам се, че през 2017 г. ще видим началото на промяна, позитивен ефект от алтернативни мерки. Но за тези мерки трябва време", каза той.
По данни на ЕС 70 процента от пристигащите през Либия от бедна Африка не бягат от въоръжени конфликти или деспотични режими и затова е малко вероятно да получат убежище. Те са категоризирани като икономически мигранти и ЕСиска да ги депортира.
По данни на Фронтекс целият ЕС е депортирал около 176 000 души миналата година, приблизително колкото и през 2015 г. Но повечето от върнатите всъщност са граждани на страни от Западните Балкани, нечленуващи в ЕС.
По-сложните депортации към Близкия изток често се бавят заради процедурите за кандидатстване за убежище, които трябва да гарантират право на обжалване.
Такъв е случаят със сирийците и други потенциални бежанци, които масово нахлуха в Гърция през Турция през 2015 г. - вълна, която сега е спряна, след като Брюксел сключи споразумение с Турция, по силата на което тя не им позволява да напуснат бреговете й.
Докато потвърдените бежанци не може да Бъдат връщани, за африканските мигранти пречките, бавещи масовите депортации, включват проблеми с идентификацията и получаването на документи за пътуване, както и неохотата на някои африкански страни да приемат обратно гражданите си. ЕС работи усилено по този въпрос с Нигерия, Сенегал, Мали, Нигер и Етиопия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4091