EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС отваря вратите си българските фармацевти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС отваря вратите си българските фармацевти

mail13:05 | 08.09.2009прегледи 1149 коментарикоментари 0


По- лесно ще намират работа в ЕС българските фармацевти след ноември, съобщи секретарят на съсловната им организация Габриела Вутева, цитирана от в. Дневник. Тогава трябва да започне въвеждането на Европейската професионална здравна карта.
Документът ще им позволи да кандидатстват за вакантно място в аптека наравно с колегите си от съюза, без да минават през сложните процедури за доказване на квалификацията. За целта ще бъде създаден европейски регистър на фармацевтите. Първата крачка към него е изграждането на националните регистри, като нашият вече е готов, обясни Вутева. Тя допълни, че проектът за професионалните карти е започнал през 2007 г. и през ноември тази година ще бъде окончателно гласуван в Европейския парламент. Очаква се за чужбина да заминат много български фармацевти, тъй като заплатите им тук, особено в малките аптеки, са ниски.
Картата ще има две страни като на една страна ще бъдат записани европейските изисквания, а на другата изискванията на съответната страна, на която фармацевтът е гражданин. Европейските изисквания включват информация за трите имена на фармацевта, уникален код, за евентуални нарушения и наказания на фармацевта и продължаващите обучения, които провежда. Това са неща, на които в ЕС много държат, каза Вутева. На националната страна всяка държава определя каква информация да се съдържа.
Регистърът на Българския фармацевтичен съюз ще бъде полезен не само за специалистите, но и за пациентите. В него освен листата на фармацевтите ще има и списък на аптеките и така лесно може да се установи в кои райони те са недостатъчни. Информацията ще послужи и на министерството, и на здравната каса, за да се обмислят преференциални условия за работа в малките населени места, за да се привлекат специалисти, смята Вутева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg