EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС осигурява 50% за руския бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС осигурява 50% за руския бюджет

mail06:20 | 16.04.2014прегледи 1376 коментарикоментари 0


В писмо до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България и Румъния, през миналата седмица руският президент Путин заплаши да спре газовите доставки за Украйна, ако Киев не плати дълга си, поставяйки по този начин под заплаха доставките за Европа както през 2009 година.
Доставките на газ от Русия покриват 25% на нуждите на страните от ЕС при обща стойност 35 милиарда евро през 2013 година или 3 милиарда евро месечно, уточнява ЕК.
Годишното потребление на газ в Украйна е 50 милиарда кубични метра. Страната произвежда 20 милиарда куб. метра и купува 30 милиарда куб. метра от Русия. Най-вече нейната газопреносна
система осигурява транзита на 65 от общо 133 милиарда куб. метра руски газ, купуван от страните от ЕС, по данни на ЕК от 2013 година.
Други два газопровода - Северен поток и Ямал - пренасят директно до Германия останалите доставки на руски газ за ЕС. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че работи по решение за помощ за Украйна да плати сметките си за руския газ. "Няма причини за паника. Руснаците искат да доставят газ, защото искат да продават газ и да печелят пари", увери той. "ЕС е добър клиент. Той купува 70% от руския енергиен износ, който допринася за около 50% от постъпленията в руския федерален бюджет", припомни говорителката на комисията Пиа Аренкилде Хансен.
Руското предупреждение към няколко страни членки за газовите доставки през Украйна налага колективен отговор на ЕС, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в писмо до всички европейски ръководители, цитирано от Франс прес.

"Писмото, изпратено на някои от нас от президента на Руската федерация създава сериозни проблеми за енергийната сигурност на Европа", подчертава Барозу в писмото с дата 11 април.
"Препоръчвам въпросът да бъде обсъден в понеделник от министрите на външните работи в телефонна конферентна връзка с европейския комисар (за енергетиката) Гюнтер Йотингер и
министрите на енергетиката", посочва председателят на ЕК. "Въз основа на резултатите от тези разговори ЕК е готова да потърси общ подход в отговор" на Русия, уточнява той. Русия възнамерява да изпълни ангажиментите си за газовите доставки за европейските страни, без да може да гарантира транзита през украинска територия, увери руският президент Владимир Путин.


 


Тагове: ЕС, руски бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg