EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

ЕС одобри реформа на пазара на електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС одобри реформа на пазара на електроенергия

mail16:40 | 23.05.2024прегледи 590 коментарикоментари 0


ЕС одобри на ниво министри реформа на пазара на електроенергия. Нейната цел е потребителите в страните от ЕС да бъдат по-добре защитени от резки промени в цените на електрическата енергия, предаде ДПА.

Новите правила ще направят цените на електроенергията по-малко зависими от тези на изкопаемите горива. Така ще се създаде буфер между пазарите и сметките за електроенергия, плащани от потребителите, отбелязва на сайта си ЕС.

Реформата "проправя пътя към по-стабилен, предвидим и устойчив енергиен пазар". Това се посочва в изявление на Тин ван дер Страте, която е министър на енергетиката на Белгия. 

Реформата на пазара на електроенергия е в отговор на енергийната криза в Евросъюза през 2022 година. Тя настъпи, след като Русия ограничи износа на енергийни продукти за страните от ЕС на фона на своята военна инвазия в Украйна. 

Въпреки високия дял на възобновяемите енергийни източници в производството на енергия, мащабните скокове в цените на изкопаемите горива (особено на природния газ) доведоха до рязко увеличение на цените на електроенергията. 

Това се дължи на функционирането на пазара на електроенергия в Евросъюза, където цената й се основава на стойността на изкопаемите горива, използвани за производството на електроенергия. Този механизъм се нарича "принцип на подреждане по заслуги".

Когато високите цени се стовариха върху потребителите през лятото на 2022 г., държавите от ЕС предприеха незабавни действия за облекчаване на тежестта за гражданите с мерки като безвъзмездни средства и спиране на плащането на ДДС.

Реформата дава приоритет на дългосрочните решения, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще, посочва ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg