EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС одобри Пакет 6

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС одобри Пакет 6

mail09:30 | 16.09.2011прегледи 628 коментарикоментари 0


Полският финансов министър финансите Ян Винсент-Ростовски, чиято страна председателства ЕС, заяви , че е постигнато споразумение с Европейския парламент по ключов пакет от реформи, насочени към справяне с дълговата криза в еврозоната, предаде DPA.
Така нареченият Пакет 6 се състои от шест законодателни текста, въвеждащи по-строги санкции за нарушителите на бюджетната дисциплина в еврозоната и по-голям надзор на националните икономически политики. Новите разпоредби предвиждат финансови санкции под формата на паричен депозит по блокирани сметки - които могат да се превърнат в глоба - за страните с твърде разхлабена бюджетна дисциплина, оставящи бюджетите си да нарастват прекомерно, както и по-автоматични процедури, отколкото в миналото, допълва AFP.
Ростовски отбелязва следното: "пакет от компромисни споразумения е изготвен" на "плодотворно" заседание в Европейския парламент в Страсбург вчера. Полският министър не посочи подробности по споразумение, което трябва да бъде одобрено от европейските финансови министри на срещата им във Вроцлав утре и вдругиден, уточни DPA. Ростовски, цитиран от ИТАР-ТАСС, предупреди днес във Вроцлав, преди началото на утрешната неофициална среща, че евентуален хаотичен и неконтролируем фалит на Гърция ще бъде заплаха за цяла Европа. В Брюксел еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен пък посочи, че очаква европейските законодатели да дадат окончателното си одобрение за Пакет 6 в Страсбург на 28 септември.
По-рано днес парламентарни източници, цитирани от AFP, съобщиха, че след месеци на застой между Европарламента и европейските правителства е сключено принципно споразумение за затягане на Пакта за стабилност и растеж и общата бюджетна дисциплина в ЕС на фона на дълговата криза. "Има принципно споразумение" по пакет от шест законодателни текста в тази посока след заседание вчера в Европейския парламент в Страсбург, уточни пред AFP единият от източниците. "Споразумението обаче трябва да бъде представено на европейските министри на финансите в петък (утре)" на срещата в Полша, за да се види, дали те са готови да го утвърдят, допълни същият източник.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164