EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС одобри български военен проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС одобри български военен проект

mail06:30 | 22.11.2018прегледи 723 коментарикоментари 0


На заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС, което се проведе в Брюксел беше одобрен нов, втори пакет с проекти по инициативата на ЕС „Постоянно структурирано сътрудничество” (PESCO). Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

За участие в новия пакет бяха селектирани общо седемнадесет проекта, като сред тях намери място и българското предложение за създаване на „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“ (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package – DIVEPACK). Проектът е разработен от Военноморските сили и е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България, като координатор на проекта, в него участват също Гърция и Франция, а Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели.
Проектът предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат, с изключение на мисии и задачи на силите за специални операции. Същият ще включва широк набор от водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати, както и съответната експертиза (водолази и оператори), в единен пакет от оперативно съвместими способности организирани на компонентен принцип.
Иновативната концепция на DIVEPACK, както и отворена му архитектура ще подобри възможностите за бърз и фокусиран отговор и гъвкав подход в широк спектър от сценарии, както на море така и във вътрешни водни басейни, в рамките на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159