EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС обмисля нов вариант за стабилизиране на еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обмисля нов вариант за стабилизиране на еврозоната

mail13:00 | 23.12.2010прегледи 555 коментарикоментари 0


Няколко страни от Европейския съюз, сред които Германия, обмислят създаване на нова независима институция, чиято цел ще бъде да помага на изпадналите в затруднение страни от еврозоната, съобщава в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Франс прес.
Германия работи по европейски фонд за стабилизация, растеж и инвестиции, според работен документ на федералното правителство, с който се е сдобил всекидневникът. Става въпрос за нова европейска институция, която ще съществува успоредно с Европейската централна банка (ЕЦБ) и която ще бъде независима като нея. Тя би могла да оказва спешна помощ на страните от еврозоната в замяна на строги икономически условия.
Страните, които поискат кредити от този фонд, ще трябва да му предоставят като гаранции златни резерви или, например, частни облигации, отбелязва изданието.
Новият фонд би трябвало да има неограничен капацитет на рефинансиране за защита на еврото, показва работният документ.
Освен Германия, предложения по въпроса са направили и Холандия, Финландия и Ирландия, като подготовка за следващата среща на европейските министри на финансите в Брюксел в средата на януари, уточнява "Зюддойче цайтунг".
Има и френски план според вестника, който не посочва други подробности. За днес е предвидена среща в Страсбург на френската министърка на икономиката и финансите Кристин Лагард с германския й колега Волфганг Шойбле, като целта е да се работи още по-тясно по въпроса, отбелязва самата Лагард пред германския всекидневник.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg