EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС настоява за по - ясни етикети на храната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС настоява за по - ясни етикети на храната

mail13:46 | 15.06.2010прегледи 914 коментарикоментари 0


Пред Европейския парламент ще бъдат изложени нови предложения за поставянето на етикети на храната в страните от Европейския съюз днес, съобщи BBC. 
Поставянето на етикети на страната - производител може да стане задължително за продукти като место, птици, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци.
На етикетите на месото ще се отбелязва още и къде точно са отглеждани животните. В новите правила за поставяне на етикети на храната в ЕС е заложено и въвеждането на системата за трицветното кодиране на съдържащите се в нея съставки на принципа на светофара. Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото – в червено.
Налице са страхове, че европейската трицветна кодираща система може да заклейми някои храни. Сирената, например, може да бъдат индексирани в червено по показателя „мазнина” и в същото време в „зелено” що се отнася до съдържанието на калций и протеин.
От Европейската комисия са на мнение, че етикетирането на храната се нуждае от актуализация. Привържениците на идеята за по- информативни етикети отбелязват, че въвеждането им е необходимо заради все по- нарастващия процент на затлъстелите хора в Европа като по- ясните етикети биха помогнали да бъде направен по- точен избор на здравословна храна.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg