EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС: Наказателна процедура заради дипломи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Наказателна процедура заради дипломи

mail08:30 | 08.03.2019прегледи 622 коментарикоментари 0


  Европейската комисия съобщи, че предприема нови стъпки по процедурите за нарушение срещу 26 държави от ЕС, за да осигури пълното прилагане на правилата за признаването на професионалните квалификации.
     Комисията изпраща мотивирани становища на 24 държави - Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Холандия, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция, и допълнителни официални уведомителни писма на Естония и Латвия за несъответствието на тяхното национално законодателство с европейските правила за признаването на професионалните квалификации.
     В единния пазар на ЕС специалистите могат да се движат през граница и да практикуват своите професии или да предоставят услуги в други държави от ЕС. Европейските правила улесняват признаването на професионалните квалификации на специалисти като лекарите или архитектите в друга държава от Общността. Правилата за признаването на професионалните квалификации бяха променени през 2013 г. и трябваше да бъде приложени в националното законодателство до 18 януари 2016 година.
     Всички засегнати държави разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на ЕК. Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да отправи мотивирано становище до Естония и Латвия, и да отнесе останалите 24 държави към Съда на ЕС.
     Правилата за признаването на професионалните квалификации подпомагат автоматичното признаване на професионалните квалификации в държавите от ЕС, а това улеснява специалистите да предоставят услугите си в цяла Европа, като същевременно се осигурява по-добро равнище на закрила на потребителите и гражданите. Правилата се прилагат спрямо регламентираните професии, сред които медицинските сестри, лекарите, фармацевтите или архитектите, като от нея са изключени професиите, уредени със специални директиви на ЕС, например одиторите, застрахователните посредници, ръководителите на полети, адвокатите и търговските представители. Тези правила се допълват от европейската професионална карта - електронен сертификат, издаван от януари 2016 г. за пет професии (медицински сестри с общ профил, фармацевти, физиотерапевти, брокери на недвижими имоти и планински водачи). За да може пациентите и потребителите от ЕС да имат осигурена необходима защита, ЕК въведе също механизъм за предупреждение. Държавата, която приема специалистите от другите държави от ЕС, трябва да провери техните квалификации и пригодност да упражняват професията, и в случай на обосновано съмнение - да се свърже с държавата, издала дипломата, се посочва в съобщението.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg