EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС на косъм при крах на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС на косъм при крах на Гърция

mail10:00 | 20.09.2011прегледи 501 коментарикоментари 0


"Ако Гърция потъне, целият Европейски съюз ще бъде в опасност", предупреди португалският премиер Педру Пасуш Коелю, цитиран от ДПА. В интервю за френския в. "Фигаро" португалският премиер призова ЕС "да говори с един глас", за да разсее "опасенията за бъдещето на Европа". Португалия и Франция са единодушни, че страните от еврозоната трябва да ускорят ратификацията на решенията, взети на извънредната среща на върха на 21 юли, отбеляза Коелю, който в края на миналата седмица се срещна с френския президент Никола Саркози.
"Трябва да помогнем на Гърция и в същото време да засилим ЕС, да създадем по-интегрирано икономическо управление, което да се занимава най-вече с финансовите въпроси", посочи премиерът. Коелю защити мерките за икономии на португалското правителство, обещавайки, че Лисабон ще изпълни целта си за намаляване на бюджетния дефицит до 5,9 процента тази година. Мнозина инвеститори показват интерес към португалската приватизационна програма, отбеляза той. Португалия се надява да приключи приватизационната си програма до края на 2012 година, заяви Коелю, цитиран от Франс прес.
Страната прие да поеме по пътя на раздържавяването по силата на споразумението, което сключи през май с ЕС и Международния валутен фонд в замяна на заем от 78 милиарда евро. "На път сме да премахнем "златните акции" (правото на вето), които държавата държи в държавните прeдприятия, след това ще започнем приватизация в в енергийните сектори до средата на ноември", подчерта премиерът на Португалия. Като цяло приватизацията трябва да приключи в края на 2012 година и да донесе най-малко 7 милиарда евро, уточни Коелю. От предлаганите активи се интересуват европейски, но и бразилски и китайски инвеститори, както и потенциални купувачи от редица арабски страни, допълни португалският премиер.


 


Тагове: Гърция, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg