EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: лек ръст на бюджетния дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: лек ръст на бюджетния дефицит

mail07:35 | 27.10.2023прегледи 592 коментарикоментари 0


През второто тримесечие на годината бюджетният дефицит като съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП) e възлизал на 3,2 на сто в ЕС и 3,3 на сто в еврозоната. Така дефицитът по консолидирания държавен бюджет на страните от еврозоната остава без изменение спрямо предходното тримесечие, а в ЕС се отчита леко увеличение - с 0,1 процентен пункт. Това съобщи европейската статистическа агенция Евростат, представяйки най-новите сезонно коригирани данни за държавния дефицит в ЕС.

Мерките за облекчаване на въздействието от високите цени на енергията продължиха да оказват силно въздействие върху държавните бюджети на страните членки и през второто полугодие на 2022 г., ефект, продължил и през първото и второ тримесечие на 2023 г. В резултат на това по-голямата част от страните от ЕС продължиха да отчитат дефицити, обясняват експертите.

В България през тримесечието, приключващо в края на юни, консолидираната фискална програма е била на минус 3,8 на сто от БВП на страната, докато през предходното тримесечие дефицитът бе по-скромен - 3,5 на сто, разкриват още прогнозните данни. Това означава, че дупката в консолидирания държавен бюджет се е разширила от 831,7 милиона евро през първото тримесечие до 889,4 милиона евро през второто тримесечие на 2023 г.

С по-големи бюджетни дефицити, изразени като процент от БВП на съответната страна, в ЕС през второто тримесечие са имали Румъния (-6,3 на сто), Унгария (-6,6 на сто), Словакия (-4,8 на сто), Франция (-4,6 на сто), Испания (- 4,4 на сто), Белгия (-4,1 на сто), Полша (-4,1 на сто), а Финландия (-3,8 на сто) е била с дефицит, колкото България.

В ЕС общите държавни приходи са оценени на 45,6 на сто от БВП на Общността през второто тримесечие на 2023 г., като съотношението остава без изменение в сравнение с първото тримесечие. Сезонно коригираните общи приходи в ЕС са се увеличили с около 30 милиарда евро в сравнение с предходното тримесечие.

В същото време общите държавни разходи в ЕС са били 48,9 на сто от БВП и са нараснали спрямо първото тримесечие на годината, когато заемаха дял от 48,7 на сто от БВП. Сезонно коригираните общи разходи са се увеличили с около 38 милиарда евро в сравнение с предходното, първо тримесечие, сочат още данните на Евростат.

Държавните приходи в еврозоната са възлизали на 46,1 на сто от БВП на еврозоната през периода април-юли 2023 г. Отчита се спад спрямо 46,3 на сто през първото тримесечие основно заради по-голямата икономическата продукция. В абсолютно изражение сезонно коригираните общи приходи в еврозоната са били нагоре с около 17 милиарда евро в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Общите държавни разходи в еврозоната са били 49,4 на сто от БВП, което е леко намаление в сравнение с 49,5 на сто от БВП през предходното тримесечие, свързано с ръст на номиналния БВП. Сезонно изгладените общи държавни разходи са нараснали с около 19 милиарда евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg