EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Кои сектори са най-добре платените?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Кои сектори са най-добре платените?

mail06:40 | 08.03.2021прегледи 1321 коментарикоментари 0


Кои сектори осигуряват особено високи доходи и кои ниски в различните държави от ЕС? Ето данните на Евростат за някои от тях.

През 2018 г. сектор „Информация и комуникации“ беше най-добре платеният в дванадесет от 27-те държави-членки на ЕС и беше на втора позиция в други четири. Средните брутни месечни доходи бяха високи и за сектор  „Финансови и застрахователни дейности“. Въпреки че беше най-високоплатеният сектор в „само“ четири държави-членки (Франция, Унгария, Малта и Швеция), той зае второ място в шестнадесет и трето място в шест държави-членки.

Друг сектор с високи печалби е „Електроснабдяване, газ, климатизация“, най-добре платената индустрия в шест държави-членки и втори  в други две.

В противоположния край на класацията сектор „Дейностите по настаняване и обслужване на храни“ беше определен като най-нископлатеният във всички държави-членки с изключение на Гърция, Малта и Словения (второ най-ниско) и Хърватия (трето най-ниско).

Сектор „Административни и помощни услуги“ се класира най-ниско в повечето държави-членки (12 от 27-те) и най-ниското като цяло в три държави (Гърция, Хърватия и Словения).

„Образованието“ беше най-добре платената икономическа дейност в Люксембург и втора в Кипър през 2018 г. Докато „Търговията на едро и дребно; ремонтът на моторни превозни средства и мотоциклетният сектор беше средно най-добре платеният в Гърция, той се нарежда сред отраслите с ниски доходи в повечето от останалите държави-членки.

Печалбите в „Строителство“ са най-големи в Полша, след това са Естония, Латвия, Холандия и Швеция. За разлика от тях, строителният сектор е бил с най-ниско заплащане в Малта през 2018 г., а също така е сред най-ниските в Хърватия и Румъния, както и в Унгария, Португалия и Словения (трето най-ниско).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034