EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС искада се пести използването на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС искада се пести използването на газ

mail13:25 | 07.03.2024прегледи 339 коментарикоментари 0


Икономиите на газ от страна на предприятията и гражданите в целия ЕС допринесоха значително за справянето с енергийната криза, стимулирана от руското нашествие в Украйна преди две години.

Като цяло ЕС намали търсенето на газ с 18% между август 2022 г. и декември 2023 г., спестявайки около 101 млрд. кубични метра газ. Тези усилия надхвърлят целта за икономии от 15%, която беше договорена в рамките на извънредното законодателство, прието през лятото на 2022 г., и бяха от съществено значение за запазване на стабилността на доставките, стабилизиране на енергийните пазари в ЕС и проява на солидарност с Украйна.

Тъй като срокът на действие на извънредното законодателство изтича на 31 март, а положението е по-стабилно, отколкото през последните две години, сега Комисията предлага приемането на препоръка на Съвета относно продължаване на мерките за намаляване на търсенето на газ.

Тази препоръка, която ще трябва да бъде приета от Съвета, насърчава държавите членки да продължат да предприемат доброволни мерки за поддържане на колективно намаляване на търсенето на газ с 15% в сравнение със средното търсене между април 2017 г. и март 2022 г. Предложението ще бъде обсъдено от комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и министрите на енергетиката от ЕС на заседанието на Съвета по енергетика в понеделник, 4 март.

Благодарение на широкия набор от спешни мерки, въведени след руското нашествие в Украйна, енергийните перспективи на ЕС се подобриха: доставките са по-диверсифицирани, инсталирани са повече мощности за енергия от възобновяеми източници и са направени впечатляващи икономии на енергия, като понастоящем газохранилищата са по-здрави.

Това доведе до понижаване и стабилизиране на цените в цяла Европа. Въпреки това, предвид продължаващото геополитическо напрежение, свитите световни пазари на газ и целта на ЕС за пълно премахване на руските изкопаеми горива, все още са необходими икономии на енергия. Продължаването на икономиите на газ ще спомогне за поддържане и подобряване на стабилността на пазара, включително чрез улесняване на запълването на газохранилищата през пролетта и лятото. Икономиите също така ще подкрепят усилията на ЕС за декарбонизация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037