EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС иска 7 млн. евро от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС иска 7 млн. евро от България

mail06:30 | 26.10.2014прегледи 1086 коментарикоментари 0


До 1 декември България трябва да внесе допълнителни 7 милиона евро в европейския бюджет, предвижда решение на Европейската комисия. То е свързано с преизчисления на базата на одобрен от всички страни-членки нов модел за пресмятане на приходите от ДДС и на реалния ръст на Брутния вътрешен продукт, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Най-потърпевша е Великобритания, която в същия срок трябва да внесе още 2 милиарда и 100 милиона евро. Това предизвика сериозно напрежение между Брюксел и Лондон, като британския премиер Дейвид Камерън определи искането на тези средства като неприемливо и настоя за извънредна среща на финансовите министри.

Другите страни, чиято икономика според последните изчисления се е развивала по-добре и трябва да внесат още средства в Евробюджета, са Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Холандия, и дори Гърция, за която е определена допълнителна вноска от близо 90 милиона евро.

В същото време редица държави ще получат обратно част от сумите, които са внесли – за Франция те ще са над 1 милиард, а за Германия – близо 780 милиона евро. В работния документ, изпратен от Европейската комисия до страните-членки, е отбелязано, че данните са предварителни и че окончателните стойности ще бъдат обявени през ноември.

"Няма да платя тази добавка на 1 декември", изтъкна британският премиер Дейвид КАмерън пред журналисти, изразявайки "гнева си" след "неприемливото" искане
на Брюксел в последния момент за допълнителна вноска в бюджета за 2014 година.

Министрите на финансите на Европейския съюз ще проведат извънредна среща, за да обсъдят отново спорното преразпределяне на вноските на страните членки в европейския бюджет, предаде Ройтерс, позовавайки се европейски дипломатически източници. Великобритания днес се противопостави на искането да внесе допълнителни 2,1 млрд. евро. Италия, която в момента е председател на ЕС, се е съгласила да бъде домакин на специална среща на министрите и Европейската комисия, на която през идните дни отново да бъдат обсъден въпросът, според източниците. Британският премиер Дейвид Камерън поиска това на срещата на европейските лидери днес. Дипломати посочиха, че Камерън е бил подкрепен от Италия и Холандия, които също трябва да направят допълнителни вноски до 1 декември. Според Франция, Германия и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обаче стойностите се преразглеждат всяка година, след като бъдат оповестени данни за националните икономики, а ЕС трябва да се придържа към правилата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg