EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕС инвестира във ваксини, но не ги получава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС инвестира във ваксини, но не ги получава

mail13:00 | 25.02.2021прегледи 1069 коментарикоментари 0


Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Премиерът подчерта, че държавите членки на ЕС са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но независимо от това доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Министър-председателят ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес.

Борисов настоя Европейската комисия да бъде стриктна и строга в спазването на договорени количества доставки с фирмите производители на ваксини. „Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, категоричен бе премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките й действия за осигуряване на договорените количества ваксини.

Премиерът Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им. „Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо това на ваксинация, два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Да се направи електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, за да не им се налага да си правят писиар тестове при пътувания или да се поставят под карантина. Тази тема министър-председателят Бойко Борисов също ще обсъди на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет. „Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет, сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, уточни премиерът Борисов, докато бе на посещение в Панагюрище.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg