EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС инвестира 69 млрд. евро в еко проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС инвестира 69 млрд. евро в еко проекти

mail12:04 | 25.07.2023прегледи 654 коментарикоментари 0


През 2022 г. страните от ЕС са инвестирали около 69 милиарда евро в активи, които са от съществено значение за предоставянето на услуги, свързани с опазването на околната среда. Такива услуги представляват пречиствателните станции за отпадъчни води, превозните средства за транспортиране на отпадъци, придобиването на площи за създаване на природен резерват или по-екологично промишлено оборудване, обясняват от европейската статистическа агенция Евростат.

Около 44 милиарда евро, или 65 на сто от общите инвестиции за опазване на околната среда, са изразходвани както от корпорации, специализирани в услугите за опазване на околната среда, така и от компании, придобиващи технологии и оборудване, намаляващо отражението върху околната среда, произтичащо от техния производствен процес.

Останалият дял от инвестициите (35 на сто) идват от сектор държавно управление и нестопанския сектор.

Делът на инвестициите за опазване на околната среда като част от общите инвестиции е бил около 2,5 на сто през 2022 г. Делът на инвестициите за опазване на околната среда в общите инвестиции на корпорациите е бил 2 на сто, а в инвестициите, направени от държавите, е бил 4,8 на сто.

Най-значителна част от екологичните инвестиции е свързана с отпадъчните води и услугите по управление на отпадъците. През 2022 г. те са представлявали съответно 44 на сто и 25,7 на сто от общите инвестиции за опазване на околната среда, докато 10,5 на сто от средствата са били насочени към опазване на въздуха, а 7,8 на сто към защита от радиация, за научноизследователска и развойна дейност в областта на околната среда и други дейности за опазване на околната среда.

За опазването на почвата и подземните води са били предназначени 6 на сто от инвестициите, а за опазване на биоразнообразието и ландшафта - 4,4 на сто. Останалите 1,6 на сто от инвестициите на ЕС в екология са били използвани за намаляване на шумовото замърсяване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg