EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС инвестира 6.2 млрд.евро в инфраструктура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС инвестира 6.2 млрд.евро в инфраструктура

mail09:40 | 26.06.2023прегледи 431 коментарикоментари 0


ЕК избра 107 проекта за транспортна инфраструктура, които да получат над 6 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС от Механизма за свързване на Европа (МСЕ) — инструмента на ЕС за стратегически инвестиции в транспортна инфраструктура.

Над 80 % от финансирането ще подкрепя проекти, които осигуряват по-ефективна, по-екологична и по-интелигентна мрежа от железопътни линии, вътрешни водни пътища и морски маршрути по трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Освен това проектите ще укрепят коридорите за солидарност между ЕС и Украйна, създадени с цел улесняване на износа и вноса на Украйна.

Основните трансгранични железопътни връзки по основната трансевропейска транспортна мрежа също са приоритетни за финансиране. Те включват, наред с другото, тунела Brenner (свързващ Италия и Австрия), Rail Baltica (свързващ трите балтийски държави и Полша с останалата част на Европа), както и трансграничния участък между Германия иНидерландия(Emmerich-Oberhausen).

Морските пристанища в Ирландия, Гърция, Испания, Латвия, Литва, Нидерландия и Полша ще получат финансиране за развитие на електрозахранването на брега с цел намаляване на емисиите на парникови газове от акостирали плавателни съдове.

За да може транспортът по вътрешните водни пътища да бъде подготвен за бъдещето, инфраструктурата по трансграничните водни пътища Сена — Шелда между Франция и Белгия ще бъде модернизирана. Вътрешните пристанища на басейните на река Дунав и река Рейн, като Виена и Андернах, също ще бъдат модернизирани.

За да се повиши допълнително безопасността и оперативната съвместимост на железопътния транспорт в ЕС, Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS) ще бъде инсталирана във влаковете и железопътните линии в Чехия, Дания, Германия, Франция, Австрия и Словакия. По пътищата няколко държави — членки на ЕС, ще внедрят интелигентни транспортни системи и услуги (ИТС), по-специално съвместни ИТС (СИТС) за по-безопасен и по-ефективен транспорт. Няколко държави членки ще получат подкрепа за европейските проекти за управление на въздушното движение с цел повишаване на ефективността на въздушния транспорт и създаване на Единно европейско небе.

Обстоятелства по спора

107-те проекта бяха избрани измежду общо 353 проекта, представени в отговор на публикуваната през 2022 г. покана за представяне на предложения.

Финансирането от ЕС ще бъде под формата на безвъзмездни средства, които ще се използват за съфинансиране на общите разходи по проекта.

В рамките на програмата „Транспорт“ на МСЕ за периода 2021—2027 г. 25.8 милиарда евро са на разположение за безвъзмездни средства за съфинансиране на проекти по TEN-T в държавите — членки на ЕС. От 2014 г. насам МСЕ е подпомогнал почти 1,300 проекта на обща стойност 29.4 милиарда евро в транспортния сектор (с изключение на предложения в момента подбор).

Допълнителни възможности за финансиране са на разположение в рамките на МСЕ — Транспорт, като поканата за представяне на предложения за военна мобилност от 2023 г. понастоящем е отворена до 21 септември 2023 г., а поканите за представяне на предложения по линия на Механизма за инфраструктура за алтернативни горива — до 7 ноември 2023 г. Следващите покани за представяне на предложения по МСЕ в областта на транспорта ще бъдат обявени към края на септември 2023 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg