EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС инвестира 584 млрд. евро ел. мрежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС инвестира 584 млрд. евро ел. мрежи

mail09:45 | 27.11.2023прегледи 491 коментарикоментари 0


ЕК е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в електропреносните мрежи на ЕС, включващи десетки проекти, предназначени за приоритетен достъп до разрешителни и еврофинансиране. Това съобщи Ройтерс, която е получила достъп до проектозакона на ЕК.

Европа ще трябва да инвестира 584 милиарда евро (637 милиарда долара), за да обнови своите електрически мрежи през настоящото десетилетие, според оценки на ЕС. Много мрежи са остарели и трябва да се пренасочат от традиционния модел за производство на електроенергия - от големи електроцентрали, захранвани от изкопаеми горива, към вятърна и слънчева енергия.

За да даде тласък на инвестициите в мрежата, Комисията ще предложи плана през тази седмица, според Ройтерс.

В проект, видян от агенцията, се казва, че Брюксел ще предостави статут на "проекти от общ интерес" на 68 електроенергийни проекта, като им предостави достъп до по-бързи разрешителни и определени фондове на ЕС. Десетина от проектите са за съхранение на енергия.

"Мрежите трябва да се адаптират към по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава електрическа система с милиони слънчеви панели по покривите и местни енергийни общности, споделящи ресурси", се посочва в проектопредложението на ЕК.

Говорител на Комисията отказа да коментира документа, който може да бъде променен, преди да бъде публикуван.

Брюксел също така ще работи с инвеститори, регулаторни органи и кредитни агенции, за да улесни мрежовите проекти за осигуряване на заеми, собствен капитал и гаранции, като същевременно проучва нови инструменти за финансиране с Европейската инвестиционна банка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg