EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС: Износът на сирена расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Износът на сирена расте

mail17:40 | 14.03.2017прегледи 843 коментарикоментари 0


Износът на сирена от ЕС достигна обемите преди руското ембарго от 2014 г. Сериозна конкуренция на световния пазар ще има между САЩ и ЕС при сирената. Основен фактор определящ конкурентоспособността ще бъде курса на долара към еврото ( USDA, 2017).

Обезценяването на еврото спрямо щатския долар доведе до ръст на цените на млечните продукти в ЕС, най-осезателен при маслото (+42%). Това се казва в анализ на Института за икономически анализи в селското стопанство (САРА).

Китай остава най-големият пазар за потребителски продукти и за такива с добавена стойност, като най-силен внос продължава да се отчита в първото тримесечие на календарната година (последно тримесечие на китайската фискална година). Други държави, при които има значимо увеличение на вноса са Руската Федерация, Мексико и Филипините.

В Океания през 2016 г. има намаление на производството на краве мляко – в Австралия с 8,5%, а в Нова Зеландия с 3%. САЩ увеличават производството на сурово краве мляко с 1,7 %. Има увеличение и на броя на кравите. В Южна Америка, големи страни производители, като Аржентина и Уругвай имат над десет процентен спад в производството на краве мляко, поради лоши климатични условия. Намалението на предлагането на сурово краве мляко в глобален мащаб води до ново пазарно равновесие, вероятно при по-високи ценови нива. Според USDA продукцията на сурово мляко в страните водещи износители (ЕС, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Аржентина), се очаква да нарасне умерено с около 1%, като за САЩ увеличението ще е 2 %, а за ЕС без изменение, а за Нова Зеландия около 1 %.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg