EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС и Турция подписват за влак-стрела до България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Турция подписват за влак-стрела до България

mail18:55 | 11.06.2019прегледи 674 коментарикоментари 0


Представители на Турция и Европейския съюз подписаха в Анкара споразумение за изграждането на участък от проекта за високоскоростна железопътна линия между Капъкуле на границата с България и гара Халкалъ в Истанбул, предаде Анадолската агенция.

Проектът се осъществява по програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество на инструмента IPA. Участъкът, визиран в споразумението, подписано днес, е от Капъкуле до град Черкезкьой в окръг Текирдаг, уточнява БТА.

Проектът за железопътна линия от границата с България до Истанбул е разделен на три участъка. Изграждането на участъка от Капъкуле до Черкезкьой с дължина 155 км ще бъде финансиран съвместно от Турция и ЕС. Европейският съюз предоставя средства в размер на 275 милиона евро. Другите участъци, които са с дължина 76 км, ще бъдат поети от турския бюджет.

Предвижда се в рамките на проекта да бъде изградена жп линия за превоз на хора и товари, която ще позволява на влаковете да се движат със скорост от 200 км/ч.

Председателят на делегацията на ЕС в Турция Кристиан Бергер заяви на церемонията по подписването, че става дума за много важен транспортен проект между ЕС и Турция. Той изтъкна, че ЕС и Турция са важни търговски партньори. Нашата цел е още повече да развиваме това. Чрез тази железопътна линия ще можем да пренасяме много повече стоки между нашите страни и Турция, каза Бергер.

Той добави, че с този проект Турция ще има важен принос в транспорта между Азия и Европа. Проектът ще допринесе за процеса на присъединяване на Турция към ЕС, изтъкна още Бергер. Той каза, че Турция е много важен, ключов партньор за ЕС и важен съсед от стратегическа гледна точка. 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101