EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС и Турция дават силен тласък на Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Турция дават силен тласък на Набуко

mail15:48 | 18.05.2009прегледи 692 коментарикоментари 0


Йън Трейнър
The_Guardian1Европейският съюз и Турция сключиха важно споразумение за газопровода, който ще отключи енергийния потенциал на Каспийския регион, но бе от една година в застой, според високопоставени представители на ЕС.
Споразумението, което ще бъде подписано в Анкара, дава мощен тласък на родения под нещастна звезда проект Набуко, който трябва да транспортира природен газ към Европа от Централна Азия, Кавказ и Близкия Изток и е ключов за разкъсването на енергийната хватка на Кремъл върху европейския внос на газ. „Това е абсолютен пробив”, заяви високопоставен служител на ЕС, участвал в трудните преговори с Турция. „Турците приеха нашите условия. Няма предварителни изисквания”.
Проектът Набуко на стойност €9 млрд. е в центъра на битката между Русия и ЕС с участието на Турция, Германия, Австрия Азербайджан и авторитарните режими в Централна Азия, чиято цел е да осугурят газовите нужди на Европа и да се отхлаби хватката на Москва и на газовия монополист Газпром върху трасетата за доставка. Проектът Набуко предизвикваше спорове, Turkey-Gasно му бе вдъхнат нов живот от руската газова война с Украйна през януари, което предизвика хаос в доставките на Газпром към Източна и Централна Европа. Подобни спорове имаше през 2006 и 2007.
Набуко, който ще се разпростира на повече от 3 200 км от източната граница на Турция да главния европейски разпределителен център край Виена, ще бъде главният път за газови доставки към Европа, който няма да бъде контролиран от Газпром. Планът засече заради споровете около транзитното споразумение между ЕС и Турция. Над поровината от газопровода ще преминава през територията на Турция, която я прави главен страж на европейските енергийни доставки.
Анкара се пазареше упорито, като искаше да събира „такса” върху пренасяния газ и настояваше да получава 15% от него на преференциални цени. Това според ЕС и консорциума от шест компании, би направило проекта нерентабилен.
Преговорите излязоха от задънената улица в Прага по време на срещата на върха на ЕС и заинтересуваните страни миналата седмица.
Според председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, турският президент Абдуллах Гюл го е уверил, че споразумението ще бъде подписано до седмици.
Гюл свърза индиректно Набуко с напредък на преговорите на Турция за присъединяване към Европейския съюз. Но според Барозу Анкара не може да поставя условия по сключването на сделката.
Изграждането на газопровода Набуко бе забавено, а планираната цена се увеличи, което даде аргументи на критиците да определят проекта като "въздушна кула".
Консорциумът, който планира да построи и управлява газопровода през Балканите до Баумгартен, източно от Виена, се оглавя от австрийската петролна и газово компания OMV и четири национални енергийни компании – турската Botas, българската Булгаргаз, румънската Transgas, унгарската MOL и германската енергийна компания RWE която се присъедини към проекта миналата година, въпреки че германското правителство предпочита сътрудничеството с Газпром и е против Набуко
Ако Набуко стане факт, той ще се нуждае първоначално от газ от Азербайджан. Но представители на ЕС смятат, че в Туркменистан, с неговите големи залежи, се крие ключът към жизнеспособността на тръбата в дългосрочен план.
Русия се опитва да окаже силен натиск върху централноазиатските републики и Азербайджан, за да спре изграждането на Набуко и да запази контрола си върху трасетата за доставки на синьо гориво на запад.
Туркменистан участва в срещата на върха в Прага, но отказа да поеме ангажименти, като очевидно реши да се опита да играе на страната на Русия срещу Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg