EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС и САЩ наложиха нови санкции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и САЩ наложиха нови санкции

mail16:40 | 25.02.2022прегледи 817 коментарикоментари 0


Европейският съвет одобри нови санкции срещу Русия заради военната операция в Украйна. Санкциите включват мерки в областта на енергетиката, визовата политика, финансите, транспорта, изделията с двойна употреба.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС възлагат на Европейската комисия да подготви още санкции, които да обхващат и Беларус. Комисията ще трябва да предложи извънредни мерки, включително в областта на енергетиката.

Европейският съвет осъжда възможно най-решително непредизвиканата и неоправдана незаконна военна агресия срещу Украйна, се посочва в приетите заключения. Русия ще понесе отговорност, санкциите ще имат тежки последици, се допълва в текста.

Европейският съвет иска от Русия незабавно да прекрати незаконните военни действия, безусловно да изтегли всичките си въоръжени сили и военно оборудване от цялата територия на Украйна, да прекрати дезинформационната кампания и кибератаките. Отправено е настояване Русия да осигури хуманитарен достъп до засегнатите от военните действия.

Европейският съвет призовава никоя държава да не признава и да не подпомага самопровъзгласилите се "републики" в Източна Украйна.

След обещаните от американския президент Джо Байдън санкции срещу Русия, неговата администрация обяви рестрикции върху експорта, което ще попречи на Русия да има глобален достъп до експорт на всичко, от електроника до компютри, от полупроводници до самолетни части, предаде Ройтерс, като се  позова на съобщение на министерството на търговията на САЩ.

Със санкции бяха ударени и двете най-големи банки на Русия - ВТБ и Сбербанк, предаде Франс прес. Налагат се санкции и на 13 руски компании, които вече не могат да се финансират на американските финансови пазари, допълва Франс прес. Санкционирани са и руски физически лица.

Санкции се въвеждат и срещу 24 души и организации в Беларус заради тяхната подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Те са насочени срещу банки, компании, предприятия от отбранителния сектор, сигурността, представители на сектора по отбраната, близки на президента Александър Лукашенко.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896