EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и руският петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и руският петрол

mail15:40 | 19.04.2022прегледи 800 коментарикоментари 0


ЕС се отказва да купува петрол от Русия, но мярката е сложна и ще отнеме месеци, заявиха пред АФП европейски източници. "Приемането на мерки за петрола предполага разваляне на съществуващите договори, намиране на алтернативи и избягване на тяхното заобикаляне. Това не може да стане от днес за утре. Ще са необходими много месеци", обясни европейски представител, запознат с обсъжданията. Той посочи, че ЕК обмисля опциите, сред които е извършване на плащания по блокирана сметка.

"Ограничаването на търсенето ще увеличи цените", подчертаха няколко министри и високопоставени европейски служители, в отговор на въпрос на АФП. Един от тях подчерта, че "САЩ са много чувствителни към цената на петрола". "Освен това, ако Русия продава на други петрола, отказан от европейците, санкцията няма да послужи за нищо", предупреди друг източник. 

Руският президент Владимир Путин призова в сряда да се диверсифицират възможностите за доставка на енергийни ресурси от Русия за други райони по света, "които наистина се нуждаят от тях".

Европейците се опитват да избегнат заобикаляне на санкциите им от Китай и Индия и ги предупредиха, че ще бъде "трудно за ЕС да приеме партньори, които подкопават санкциите", уточни европейски дипломат.

ЕС реши на 8 април да спре да купува въглища от Русия, да затвори пристанищата си за руски кораби и да забрани износа на множество стоки и технологии.

"За първи път Европа посяга на енергията, което не беше лесно. Ще последват петролът и газът", увери един от еврейските представители. Според него обаче е необходимо да се съхрани единството между 27-те. Той подчерта, че Унгария, Словакия и България купуват петрола си от Русия и "те трябва да бъдат убедени (да спрат - бел. р.), за да останат на борда".

"Не можем да сложим край на нашата зависимост от днес за утре", предупреди словашкият министър на външните работи Иван Корчок.

"ЕС харчи стотици милиони евро, за да внася петрол от Русия, което със сигурност допринася за финансирането на тази война. Трябва да сложим край, дори това да предизвика огромни предизвикателства и проблеми", изтъкна ирландският външен министър Саймън Ковини.

"Нищо не е табу", отговори ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, според когото "петролът е по-лесно заменим".

Русия изнася две трети от петрола си за ЕС. През 2021 г. тя е доставила 30% от черното злато и 15% от петролните продукти, купувани от ЕС. Борел припомни, че сумата, платена за вноса на руски петрол е била четири пъти по-голяма, отколкото за газа - 80 милиарда долара спрямо 20 милиарда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161