EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и Русия с газов договор "ранно предупреждение"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Русия с газов договор "ранно предупреждение"

mail09:05 | 16.11.2009прегледи 568 коментарикоментари 0


Русия и Европейският съюз се приближават до сключването на споразумение, което ще ги задължи при възникване на опасност от прекъсване на газовите доставки да дават ранно предупреждение, съобщава британският FT.
Споразумението ще засили "системата за ранно предупреждение", която се очаква да бъде създадена преди срещата между ЕС и Русия в сряда в Стокхолм, твърдят дипломати. 
Срещата ще се проведе на фона на нарастващите опасения на Брюксел, че ЕС може да бъде изправен пред нова газова криза (третата за последните няколко години) заради политическите сътресения в Украйна.
По-ранното предупреждение може да помогне на ЕС да изпрати навреме технически експерти, които да наблюдават транспорта на газ, както направи при предишната криза. Съюзът също така ще разполага с повече време да осигури финансова помощ или да промени посоката на движение на газа по тръбопроводите, да попълни газовите хранилища и да сключи други уговорки, за да защити уязвимите страни членки, отбелязва изданието.
При кризата от януари 2009 г. ЕС бе изненадан и трудно се справи с изясняването на причините за проблема.
Новото споразумение ще посочи при какви условия - технически или политически - страните трябва да бъдат уведомени за опасност от прекъсване на доставките. Документът също така призовава за консултации, които могат  да включат и трета страна  (Украйна). Въпреки че в центъра на вниманието е газът, споразумението ще покрива също така въпроси, свързани с петрола и електричеството, допълва FT.


Тагове: Русия, Ес, газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4217