EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и неограниченият внос от Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и неограниченият внос от Украйна

mail13:45 | 15.01.2024прегледи 439 коментарикоментари 0


Шест европейски асоциации, представляващи производители и преработватели, се срещнаха с комисар Януш Войчеховски, за да изразят силната си загриженост по отношение на неограничения внос от Украйна и да предложат възможни конструктивни решения за управление на потоците в бъдеще, съобщи една от организациите, която е и най-голямата европейска земеделска организация - "Копа-Коджека".

Останалите организации са Асоциацията на преработвателите и търговията с домашни птици в ЕС (AVEC), Европейския комитет на захаропроизводителите (CEFS), Европейска конфедерация на производителите на царевица (CEPM), Европейска асоциация на производителите на захарно цвекло (CIBE) и Европейски съюз за търговия на едро с яйца, яйчени продукти, домашни птици и дивеч (EUWEP).

Според асоциациите, подкрепата към Украйна трябва да продължи и те, като производители, са готови да продължат да изпълняват своята роля в усилията на ЕС в тази насока.

"За съжаление, ние вярваме, че това усилие в момента е неравномерно споделено, като селскостопанският сектор носи непропорционална и неустойчива тежест.

Опасяваме се, че ако механизмът за автономни търговски мерки с Украйна се запази в сегашната си форма, без адаптиране, оцеляването на производителите от ЕС като цяло и особено за секторите на зърнените култури, маслодайните семена, птиците, яйцата и захарта ще бъде заложено на карта, както и непоколебимата подкрепа за Украйна", заявяват организациите.

Те смятат, че е от съществено значение да се предложи решение на ниво ЕС на този въпрос, за да се запази единството на Съюза и целостта на единния му пазар.

В тази връзка асоциациите призовават Европейската комисия, Съвета и Парламента да разгледат следните мерки при обсъждането относно подновяването на автономните търговски мерки:

1. Засилени международни усилия за улесняване на потока от стоки от черноморските пристанища, така че те отново да се превърнат в основен експортен канал.

2. Допълнителни инвестиции за подобряване на логистиката и инфраструктурата, за да могат коридорите на солидарност да функционират правилно и да увеличат техния брой, така че стоките лесно да стигат там, където са необходими.

3. Допълнителни усилия за гарантиране, че продуктите, влизащи на европейския вътрешен пазар, отговарят на изискваните фитосанитарни стандарти, стандарти за хуманно отношение към животните и употребата на антимикробни средства чрез засилване на граничния контрол.

4. Създаване на система, която да гарантира, че дестинацията за всички пратки украински селскостопански продукти е определена преди влизането им в ЕС.

5. Въвеждане на система, която да гарантира, че украинските продукти достигат до тази дестинация, определена преди влизане в ЕС, и не попадат другаде, например чрез използване на депозитна система.

6. Въвеждане на прагове за внос за чувствителни селскостопански стоки, обхванати от шестте асоциации и подлежащи на либерализация на търговията, която се основава на средната годишна стойност за комбинираните години 2021 и 2022. Всички продукти, внесени над този праг, трябва да бъдат изнесени извън ЕС, и следователно за транзит само в рамките на пазара на ЕС. Измерването на количествата ще се основава на системата за наблюдение на DG TAXUD.

"Ние вярваме, че тези механизми са конструктивен начин да се поддържат търговските потоци, да се защитят производителите от ЕС, да се помогне на украинските производители да разнообразят износа си, да възстановят старите търговски маршрути и да ограничат зависимостта си от пазара на ЕС", заключват асоциациите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158