EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и космосът /инфографика/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и космосът /инфографика/

mail13:35 | 17.12.2018прегледи 767 коментарикоментари 0


zoom_sss

Депутатите от Европейския парламент одобриха доклад на депутата Масимилияно Салини (ЕНП, Италия) за плановете на ЕС за разработване на космически технологии след 2020 г. и за създаването на Европейска агенция за космическата програма. 

Предложеният бюджет от 16 млрд. евро за 2021-2027 г. обхваща инициативи като „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята), които имат пряк положителен ефект върху ежедневието и бизнеса в Европа. 

„Един модерен, безопасен и ефективен транспортен сектор е здраво свързан с космическия сектор. Системите за навигация и наблюдение на Земята подобряват транспортните услуги и носят много ползи на световно и европейско ниво“, заяви г-н Салини. „По-ефективно управление на трафика ще намали емисиите и ще допринесе към борбата с промените в климата, засиленото използване на дронове ще подобри доставките и пощенските услуги, а по-доброто следене на полети ще намали анулираните полети и шума.“

Космическите технологии са незаменим помощник и в наблюдението на климата, опазването на границите и гарантирането на сигурността. Никоя страна в ЕС обаче няма капацитета да ги разработва самостоятелно. 

„Новата космическа програма залага на Европа и цели да укрепи нейното световно лидерство в области като наблюдението на Земята, навигацията и технологичните изследвания“, заяви г-н Салини. „Макар че Европа в момента е втората космическа сила в света, ние трябва да насърчаваме все по-голямо сътрудничество, ако искаме да запазим нашето лидерство. Това става много важно в ситуация, в която традиционните сили в космическите технологии остават много активни, а в същото време се появяват нови играчи, които отправят все повече предизвикателства към конкурентоспособността на европейския космически сектор“.

Източник и инфографика: Европейски парламент

Снимка: ©ESA–Stephane Corvaja, 2017


Тагове: ЕС, Космос
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg