EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и Китай се договориха за CO2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Китай се договориха за CO2

mail09:15 | 21.09.2012прегледи 633 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Китай се договориха за общи проекти, чиято цел е да се намали количеството въглероден двуокис, в това число и създаването на схеми в Китай за купуване на емисионни квоти от ЕС, предаде Ройтерс. Еврокомисарят по проблемите на развитието Андрис Пиебалгс и китайският министър на търговията Чън Дъмин подписаха договор "за преминаване към икономика с ниски емисии на въглероден двуокис и за намаляване на емисиите на парникови газове в Китай", предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Европейската комисия. Според Ройтерс Европейската комисия се опитва да развива своята "схема за търговия с емисии", за да може да я превърне в източник на средства, с които ще се финансират екологични проекти.

Между ЕС и Китай често възникват противоречия във връзка с политиките за контрол върху климата. Пекин неведнъж е протестирал срещу действащия в ЕС закон, който изисква всички авиокомпании, които кацат на европейски летища, да плащат за отделените от тях вредни емисии чрез т. нар. схема за търговия с емисии. При откриването на започналата днес среща на високо равнище ЕС-Китай китайският премиер Вън Цзябао заяви, че неговата страна се стреми да развива дългосрочни отношения с Европейския съюз. От своя страна председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу подчерта, че ЕС "поддържа развитието на Китай чрез търговия и предоставянето на технологии". Вън обърна внимание и на някои противоречия във външната политика на Пекин и Брюксел. Той призова ЕС да отмени ембаргото върху доставките на оръжие за Китай, въведено след смазването на протестите на пекинския площад Тянанмън през 1989 г. Китайският премиер изразил и съжаление, че неговата страна все още не е получила статут на пазарна икономика, за което Пекин отдавна настоява. Китай ще продължи "да играе своята роля" и да оказва съдействие с подходящи средства на Европа за намиране на изход от дълговата криза, съобщи Франс прес, като се позова на изказване на китайския премиер Вън Цзябао. По-рано днес ИТАР-ТАСС предаде, че на срещата на високо равнище ЕС-Китай се очаква да бъде дискутирано и възможното финансово съдействие от страна на Пекин за стабилизацията на еврото. Става дума за възможността Пекин да започне да купува европейски ценни книжа, но засега според агенцията не се говори за конкретни суми. В съобщение на Европейската комисия се посочва, че ЕС и Китай са подписали меморандум за разбирателство за разширяване на сътрудничеството между органите, занимаващи се с въпроси на конкуренцията.
Франс прес предаде, че присъствието на журналисти на пресконференцията на Барозу и Вън е било силно ограничено. След пълно отразяване на изказванията на президента на ЕС Херман Ван Ромпой и на Жозе Барозу, прякото предаване от залата за пресконференции било прекъснато в момента, в който китайският премиер започнал да говори за съществуващите противоречия между Пекин и Брюксел.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg