EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и Г-7 предупредиха Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Г-7 предупредиха Русия

mail16:19 | 12.03.2014прегледи 1011 коментарикоментари 0


Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Ако Русия анексира Крим, Г-7 и Европейският съюз ще предприемат индивидуални и колективни мерки срещу нея. Това гласи обща позиция на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, подписана също от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Те призовават Русия да прекрати усилията си за промяна на статута на Крим, както и действията си в подкрепа на предстоящия в неделя там референдум.

Подобен референдум няма да има правен ефект, пише в позицията, в която Г-7 и Европейският съюз категорично заявяват и че няма да признаят резултатите от него. Като причини те посочват нарушенията на конституционния ред и международните норми, липсата на адекватна подготовка за подобно допитване, както и сплашващия ефект от присъствието на руски войски на полуострова.

Г-7 и Европейският съюз отново призовават Русия незабавно да намали напрежението в района, да изтегли войските си, да започне диалог с украинското правителство и даде възможност за решаване на проблемите чрез международно посредничество.
Призоваваме Руската федерация да прекрати всички усилия за анексиране на украинската автономна република Крим. Всеки опит да се легитимира предстоящия в неделя референдум противоречи на украинската конституция и международното право и е незаконен, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу. Той подчерта пред евродепутатите, че на този етап Москва отказва да се ангажира с предложенията на Евросъюза за контактна група, която да посредничи за изход от кризата./Снимка: Архив
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg