EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС замрази фонд за безработни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС замрази фонд за безработни

mail17:00 | 19.11.2012прегледи 361 коментарикоментари 0


ЕС замрази фонд за подпомагане на безработни в седем страни, тъй като липсват средства в бюджета, съобщи ЕК, цитирана от ИТАР-ТАСС. На бюджетната комисия й се наложи да отложи гласуване за утвърждаване на Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ)* за Австрия, Дания, Испания, Италия, Румъния, Финландия и Швеция, тъй като Съветът на ЕС не е съгласувал проекта за промени в бюджета за 2012 година, обясни Комисията.
Ако на преговорите не бъде намерено решение за бюджетния дефицит на 2012 година, то и през 2013 година тези средства ще бъдат блокирани, допълни ЕК. Финансирането в размер 25 милиона евро е предназначено за подпомагане на над 5000 души, които са изгубили работа си в страни от ЕС.
Заседанието на Съвета на ЕС на равнище финансови и икономически министри, на което трябваше да се съгласува бюджетът, се провали преди да започне. Преговорите бяха блокирани от бюджетната комисия на Европейския парламент, която прецени, че продължаването на консултациите при сегашните условия е безсмислено.
По-рано Европейската комисия се обърна към страните от ЕС с призив да бъдат внесени 8,9 милиарда евро в бюджета за тази година, за да се гарантира финансирането на много европейски програми и по-конкретно за подпомагане на европейските малки и средни предприятия и програмата за студентските стипендии по програмата "Еразъм". Страните от евросъюза обаче, от чиито преки вноски се състои бюджетът, в отговор само препоръчаха на Еврокомисията да се учи да живее според средствата, с които разполага.

*С бюджет до 500 млн. евро годишно ЕФПГ подпомага работниците да си намерят нова работа или да придобият нови умения, когато загубят работата си в резултат на:
- променящите се модели на световната търговия, например когато голяма компания затвори завод или когато производство бъде преместено извън ЕС;
-световната финансова и икономическа криза Ц финансирането по ЕФПГ във връзка с кризата започна на 1 май 2009 г. и е предвидено да продължи до 30 декември 2011 г. Комисията обаче предложи удължаване на този срок до 31 декември 2013 г. (когато целият регламент за ЕФПГ ще бъде преразгледан), се посочва на сайта на ЕК.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg