EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС замрази авоарите на Янукович и сие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС замрази авоарите на Янукович и сие

mail06:30 | 06.03.2014прегледи 855 коментарикоментари 0


ЕС замразява от днес авоарите на територията на съюза на 18 висши украински представители, свързани с насилието в Киев през февруари, съобщи Франс прес, позовавайки  се на дипломатически източник. Списъкът с имената на 18-те лица ще бъде публикуван днес в  Официалния вестник на ЕС преди началото на извънредната среща на върха на ЕС, посветена на украинската криза, уточни източникът. С това ЕС конкретизира решение от 20 февруари на  европейските външни министри за прилагане на "насочени санкции" срещу "отговорните на погазването на правата на човека, насилието и употребата на прекомерна сила" след сблъсъците,  взели над 60 жертви в Киев. На първо време санкциите се свеждат до замразяване на авоарите на украинските представители, без да включват отказ на визи за достъп до ЕС, както се предвиждаше първоначално. Швейцария замрази от 28 февруари авоарите на Янукович и на още 19 фигури на бившия режим, включително министри и сина на експрезидента - Александър Янукович, чието състояние се  изчислява на над 500 милиона долара и който притежава в Швейцария фирма, търгуваща с украински въглища.

В списъка на ЕС присъстват  бившият украински президент Виктор Янукович, бившият министър-председател Микола Азаров , бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на правосъдието Виталий Захарченко, бившият началник на службата за сигурност Александър Якименко бившият ръководител на администрацията на президента Андрей Клюев и неговият брат Сергей, бившият заместник ръководител на администрацията на президента Андрей Портнов, бившият министър на правосъдието Елена Лукаш, бившият зам.-министър на вътрешните работи Виктор Ратушняк, бизнесменът Сергей Курченко, бившият министър на образованието и науката Дмитрий Табачник, бившият министър на здравеопазването Раиса Богатирева, бившият съветник на Янукович Игор Калинин. В списъка влизат още синовете на Янукович – Алксандър и Виктор.

Великобритания също замрази авоарите на осемнайсет украинци, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства, предаде Ройтерс.
"Замразяваме авоарите в Европейския съюз на 18 украинци, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства", съобщи в Туитър министърът на финансите Джордж Осбърн.
Миналата седмица Австрия и Лихтенщайн предприеха сходни мерки срещу 18 украинци. Ройтерс посочва, че още не е ясно дали става дума за едни и същи 18 души.


Тагове: авоари, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg