EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Единни правила за шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Единни правила за шистов газ

mail14:00 | 21.05.2013прегледи 550 коментарикоментари 0


ЕС планира още тази година да изготви проект, предвиждащ единни правила за добив на шистов газ с метода на хидравличното разбиване (фракинг), заяви в интервю за в. "Велт" европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Йотингер изтъква, че тази година ЕС по-подробно ще се заеме с фракинга и свързаните с него въпроси за защита на околната среда. Според него в страните от ЕС трябва да се изработи необходимата правна основа, предоставяща възможности за осъществяване на демонстрационни проекти и практическо тестване на технологията на хидравлично разбиване. Еврокомисарят определи като абсолютно справедливи исканията за укрепване на защитата на областите, където има запаси от питейна вода, по-специално около Боденското езеро. В Германия се подготвят законодателни промени, предвиждащи пълна забрана за добив на шистов газ чрез фракинг в райони със запаси от питейна вода.
В същото време според Йотингер Германия не бива да пропуска шансовете да добива шистов газ от собствените си недра. Той предупреди, да не се преувеличават рисковете, които може да се съдържат във фракинга. Експертите оценяват запасите от шистов газ в Германия на около 1,3 трилиона кубични метра. Управляващата коалиция е готова да обсъди всички аспекти на тази технология, но след изборите за Бундестаг на 22 септември.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg