EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС е водещ финансов донор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС е водещ финансов донор

mail19:20 | 24.04.2020прегледи 10072 коментарикоментари 0


Колективната официална помощ за развитие (ОПР), предоставена от ЕС и неговите държави членки през 2019 г., възлиза на 75,2 милиарда евро, което представлява 55,2 % от общата помощ, по предварителни данни на Комитета за подпомагане на развитието към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР-КПР).

Колективната помощ от ЕС и неговите държави членки представлява 0,46 % от брутния национален доход (БНД) на ЕС, което е малко по-ниско от отчетените 0,47 % през 2018 г. Тази помощ обаче се запазва значително над средните 0,21 % за държавите от КПР, които не са членки на ЕС.

Комисарят по въпросите на международните партньорства Юта Урпилайнен каза: В качеството си на световен водещ донор на официална помощ за развитие ЕС спасява човешки живот, изгражда по-силни икономики и защитава планетата, което носи ползи за милиони хора по целия свят. Въпреки това съм обезпокоена от факта, че колективните ни усилия във връзка с ОПР са на най-ниското си равнище от 2016 г. насам. Приканвам всички държави членки и всички участници в сферата на развитието да удвоят усилията си. Настоящата криза с коронавируса показва колко сме зависими едни от други и колко е важно да увеличим подпомагането си за партньорските държави, действайки като „Екип Европа“.

През 2019 г. три държави — членки на ЕС, изпълниха ангажиментите си за ОПР, предоставяйки 0,7 % или повече от своя БНД за ОПР: Люксембург, Швеция и Дания, както и Обединеното кралство.

Общо 17 държави членки увеличиха ОПР в номинално изражение в сравнение с 2018 г.: Австрия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Чешката република, както и Обединеното кралство. Няколко държави членки увеличиха съотношението си ОПР/БНД с поне 0,01 процентни пункта: Австрия, Кипър, Финландия, Франция, Люксембург и Малта. Съотношението ОПР/БНД обаче намаля в осем държави членки с поне 0,01 процентни пункта: Белгия, Естония, Германия, Кипър, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия и Швеция.

ОПР от ЕС за най-слабо развитите държави се увеличи за втора последователна година, достигайки 19,8 милиарда евро, което представлява 0,125 % от БНД през 2018 г. Данните за 2019 г. ще бъдат известни през декември. През 2018 г. ОПР от ЕС-28 за Африка нарасна с 4,3 % и достигна 25 милиарда евро.

Отвъд ОПР ЕС помага на партньорските държави да се възползват максимално от различните източници на финансиране, предназначени да подпомогнат постигането на целите за устойчиво развитие. ЕС е от основно значение за съчетаването на помощ, инвестиции, търговия, вътрешни ресурси и политики, насочени към отключване на пълния потенциал на всички финансови потоци. Той играе ключова роля в интегрираните национални рамки за финансиране във връзка с изготвянето на стратегии за финансиране на устойчивото развитие от всички източници на финансиране. Посредством Европейския план за външни инвестиции ЕС е на път да привлече инвестиции, надхвърлящи 47 милиарда евро, за Африка и съседните на Съюза държави. По-специално гаранцията от Европейския фонд за устойчиво развитие има ключова роля за осигуряването на допълнително финансиране за партньорските държави. Също така ЕС оказва подкрепа на партньорските държави за подобряване на събирането на данъци и публичните разходи.

Контекст

Публикуваните данни са изготвени въз основа на предварителна информация, предоставена на ОИСР от държавите — членки на ЕС. Окончателните подробни данни ще бъдат оповестени от ОИСР през декември 2020 г. Колективната ОПР от ЕС включва общите разходи за ОПР на държавите от ЕС и ОПР от институциите на ЕС, която не е била предоставена от отделни държави членки (а именно собствени ресурси на Европейската инвестиционна банка). Общите данни за ЕС включват и Обединеното кралство, тъй като референтният период приключва преди оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, което влезе в сила на 1 февруари 2020 г.

В Програмата за действие от Адис Абеба международната общност подробно обясни как следва да се промени финансирането за развитие с цел да се подкрепи Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие. Официалната помощ за развитие е един от източниците на финансиране с цел изпълнение на ангажимента на международната общност за постигане на целите за устойчиво развитие (ЦУР), но е безспорно, че ресурсите за устойчиво развитие трябва да идват от всички възможни източници (публични, частни, международни и местни), а усилията за мобилизиране на финансови ресурси — да отидат много по-далеч. Като стъпка в тази посока през 2020 г., за първи път, ще се събират данни за общата официална подкрепа за устойчиво развитие, което ще даде възможност за общ поглед върху всички официално подпомагани ресурси за постигането на ЦУР, отвъд потоците, включени в ОПР.

През май 2015 г. Европейският съвет отново потвърди ангажимента си за увеличаване на колективната ОПР до 0,7 % от БНД на ЕС преди 2030 г. От 2015 г. насам, на база поток, ОПР от ЕС и неговите тогавашни 28 държави членки нарасна с 10 % или 7 милиарда евро в номинално изражение, но съотношението ОПР/БНД намаля с 0,01 процентни пункта. Намалението е постоянно от 2016 г., когато ОПР достигна 52 % от БНД на ЕС. Разходите за подпомагане на бежанците в държавите донори намаляха с 4,4 милиарда евро от 2016 г. насам. През 2019 г. намалението се дължи основно на спад на заемите от ЕИБ за частния сектор.

Освен това ЕС пое ангажимент за колективно предоставяне на най-слабо развитите държави на ОПР в размер между 0,15 % и 0,20 % от БНД на ЕС в краткосрочен план и в размер на 0,20 % до 2030 г. От 2015 г. насам, на база поток, ОПР от ЕС и неговите 28 държави членки за най-слабо развитите държави нарасна с 25 % (4 милиарда евро) в номинално изражение, а съотношението ОПР/БНД се увеличи с 0,02 процентни пункта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157